Conducerea societăţii Automobile Dacia califică protestul de vineri al salariaţilor de la Mioveni faţă de condiţiile de transport ca fiind o acţiune incorectă, în condiţiile în care administraţia a arătat, prin acţiunile sale, că se preocupă de securitatea şi sănătatea angajaţilor.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Direcţia Comunicare Dacia, situaţia mijloacelor de transport s-a aflat în atenţia conducerii societăţii, problemele fiind discutate inclusiv cu sindicatele.
"Marţi, 29 noiembrie, a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă (CCSM), în cadrul căreia preşedintele - director general al Automobile Dacia şi reprezentanţii Sindicatului Automobile Dacia au stabilit împreună acţiuni care au fost apoi comunicate angajaţilor. Printre acţiunile deja întreprinse se numără şi solicitarea ca Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Registrul Auto Român (RAR) să verifice din nou, cât mai curând posibil, dacă societăţile care asigură transportul salariaţilor respectă toate prevederile legale. Preşedintele - director general a fost pe teren pentru a vedea starea autobuzelor", se arată în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, Automobile Dacia colaborează cu trei operatori independenţi pentru transportul salariaţilor săi, cele trei societăţi şi mijloacele lor de transport fiind autorizate şi certificate de autorităţile competente.
"Astăzi, 2 decembrie, în ciuda acţiunilor clarificate, comunicate şi stabilite în şedinţa respectivă, acţiuni care ţin de responsabilitatea Automobile Dacia, un protest incorect, la care au participat câteva sute de angajaţi, a fost organizat în afara uzinelor. Protestul a generat pierderi de producţie. Preşedintele - director general reafirmă faptul că prioritatea numărul 1 a companiei este securitatea şi sănătatea angajaţilor atât la locul de muncă, cât şi în timpul deplasării la şi de la locul de muncă. Planul de acţiuni pentru transport va fi coordonat cu rigurozitate, iar monitorizarea acestuia va avea loc în cadrul CSSM", se mai menţionează în comunicat.
Peste o mie de salariaţi de la Uzina Dacia din Mioveni au participat, vineri dimineaţă, la un protest spontan faţă de condiţiile de transport, după ce mai multe autobuze cu care fac naveta au fost implicate în accidente în ultimele luni.
Angajaţii care au ieşit din schimbul de noapte au refuzat să urce în autobuzele care îi aşteptau şi s-au strâns pe platoul din faţa uzinei. Lor li s-au alăturat şi salariaţi care urmau să intre în următorul schimb, producţia fiind astfel întreruptă timp de o oră.
Oamenii s-au arătat nemulţumiţi de starea în care se află mijloacele de transport, dar şi de lipsa de experienţă a şoferilor.
"Absenţa şcolilor profesionale se vede şi la ei. Mai sunt şcoli pentru şoferi? Îi luăm de pe stradă, le dăm carnetul (...) şi punem viaţa a 40 de oameni în mâna unui copil care doreşte şi el să aibă de lucru, dar el nu are o calificare necesară. El nu ştie că nu are voie să urce într-o maşină care nu are sistem de siguranţă", a spus viceliderul Sindicatului Autoturisme Dacia, Ion Iordache.
Protestul a fost determinat de două accidente colective în care au fost implicate autobuze ale firmelor care asigură transportul angajaţilor de la Dacia.
Pe 2 august, două autobuze cu muncitori au intrat în coliziune pe o şosea din localitatea argeşeană Vultureşti, autorităţile activând planul roşu de intervenţie. În urma evenimentului rutier, 13 persoane au fost transportate la spitalele din Piteşti şi Mioveni.
Ultimul accident a avut loc pe 25 noiembrie, la Piteşti. Două autobuze în care se aflau peste 80 de angajaţi de la Dacia s-au ciocnit violent, 17 persoane fiind rănite.