Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech oferă o protecție puternică împotriva noului coronavirus începând cu cea de-a zecea zi de la administrarea primei doze, au anunțat reprezentanții Food and Drog Administration (FDA), autoritatea americană a medicamentului, care se întâlnesc astăzi, pentru a discuta cererea de autorizare a acestui vaccin în SUA. Această protecție puternică poate da însă și reacții adverse în cazul persoanelor cu afecțiuni alergice severe. Astfel, la doar o zi de la demararea campaniei de vaccinare în Marea Britanie, autoritățile din această țară au recomandat persoanelor cu un trecut alergic să nu se imunizeze cu acest ser.
Companiile Pfizer și BioNTech au anunțat, luna trecută, că vaccinul lor anti-COVID, care se administrează în două doze, la distanță de trei săptămâni, a avut o rată de eficacitate de 95%. Însă noile date arată că protecția începe cu mult mai devreme. Prima analiză a datelor din studiile clinice, realizată de FDA, relevă că vaccinul anti-COVID-19 este conform și eficient. Mai mult, agenția americană anunță că vaccinul Pfizer a funcționat bine indiferent de rasa, genul, etnia, vârsta sau greutatea voluntarilor care au fost înrolați în studiile clinice. Nu au fost înregistrate evenimente adverse grave cauzate de vaccin, însă mulți participanți au reclamat dureri și febră.
Reacții anafilactice în Marea Britanie
În Marea Britanie, prima țară occidentală care autorizat acest vaccin, două persoane au manifestat reacții adverse, chiar în prima zi de la debutul campaniei de vaccinare. Este vorba despre doi angajați ai Serviciului Național de Sănătate (NHS), care au avut reacții anafilactice după vaccinare, dar care „se recuperează bine”, potrivit directorului medical al NHS, citat de presa străină. Prin urmare, autoritatea britanică de reglementare în domeniul medicamentelor (MHRA) a recomandat ca persoanele cu un istoric de reacții alergice să nu fie vaccinate cu acest vaccin. Potrivit Pfizer, în studiul clinic de fază finală nu au fost incluse persoane cu reacții alergice severe.
Vaccinul Oxford, „problematic”
Și Oxford/AstraZeneca au publicat rezultate privind vaccinul lor anti-COVID și, potrivit profesorului Răzvan Cherecheș, expert în Sănătate Publică, eficacitatea de 62%, pentru grupul principal, pare robustă și îndeplinește toate criteriile, însă „sunt câteva probleme cu eficacitatea surprinzătoare de peste 95%” pentru celălalt grup de voluntari, care este foarte mic și a cuprins doar adulți din Marea Britanie, toți cu vârste între 18-55 de ani. „Concluzia: vaccinul Oxford-AstraZeneca este problematic, mai necesită cercetări”, spune Cherecheș.