x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Record: cel mai scump parc din Capitală, ruinat în numai doi ani

Record: cel mai scump parc din Capitală, ruinat în numai doi ani

de Diana Scarlat    |    30 Mar 2017   •   08:46
Record: cel mai scump parc din Capitală, ruinat în numai doi ani

Modernizarea Parcului Drumul Taberei, din Capitală, a început pe timpul primarului PDL al sectorului 6, Cristian Poteraș. Suma inițială a proiectului a fost de 17 milioane de euro, iar finanțarea trebuia să se facă din fonduri europene. Următorul primar al sectorului, PNL-istul Rareș Mănescu, nu a reușit să-și coordoneze echipa astfel încât să termine lucrarea la timp, și a pierdut o parte importantă din finanțarea europeană. Lucrările nu s-au finalizat nici acum, iar parcul este deteriorat în proporție de 70%.

Inaugurat în luna mai 2015, după ce a fost închis circa doi ani, parcul Drumul Taberei a fost deschis publicului după o serie de proteste ale locuitorilor din zonă, care nu înțelegeau de ce stă parcul închis, deși lucrările păreau aproape finalizate. Mai erau de făcut lucrări la serele care și astăzi au rămas goale. Astăzi, la nici doi ani de la inaugurare, prima impresie a celor care încearcă să se relaxeze în parcul de 20 de milioane de euro din Drumul Taberei este că a fost vandalizat sistematic. Garduri rupte, pavaje smulse, aparate pentru activități sportive distruse, incomplete, nonfuncționale, bucăți din pod parcă smulse, cișmele stricate, mese de ping-pong strâmbe, lăsate fără fileu și un veceu public reabilitat și el, dar de care nu mai îndrăznește nimeni să se apropie acum, după ce a devenit focar de infecție. Deasupra dejecțiilor care băltesc verzui-maronii, la soare, eticheta fondurilor de la UE a rămas singura fără pată.

 

N-are nimeni voie să le repare

Dar n-a trecut niciun vandal prin parcul proaspăt modernizat. Paza își face treaba, există camere video funcționale, numai că nu există contract de mentenanță. Pur și simplu, totul s-a stricat la foarte scurt timp după darea în folosință a parcului și, în lipsa unui contract de mentenanță, nu se pot face reparații. Toate piesele rupte sunt bine depozitate de către cei care se ocupă de paza parcului, dar mai au de așteptat până vor fi puse la loc. Iar toaleta publică a ajuns bombă biologică. “Am vrut să reparăm noi stricăciunile, dar n-avem voie. Și băieții de la pază au încercat să intre în toaleta publică, dar s-au speriat rău de tot, când au deschis ușa și a ieșit un roi imens de insecte. De atunci nu a mai deschis nimeni, dar nu știm ce vor face, pentru că vine vara și va fi focar de infecție acolo”, ne-a mărturisit un locuitor din zonă. Terenurile de tenis și baschet au toate gardurile rupte, pentru că s-au folosit cele mai ieftine materiale, iar în lipsa unui administrator, nu le-a mai reparat nimei. „E plasă de Buzău, prinsă cu niște cleme. La prima minge care a ajuns în gard, s-a făcut gaură”, ne-a mai spus un „beneficiar” al celui mai scump parc din Capitală. Licitația pentru mentenanță încă nu s-a încheiat. “În urma finalizării procedurii de achiziţie publică pentru serviciile de întreţinere vor fi remediate toate problemele rezultate în urma dării în folosinţă a acestui obiectiv de investiţie, inclusiv cea a toaletelor. Procedura de licitaţie deschisă privind încheierea acordului-cadru de “Servicii de întreţinere a Parcului Drumul Taberei Sector 6, Bucureşti” este în desfăşurare – depunere ofertă. Data limită de depunere a ofertelor în SEAP este 19.04.2017, orele 16:00”, a precizat Primăria Sectorului 6.

 

Trei milioane de euro pentru incompetență

La finanțarea UE de 17 milioane de euro s-a adăugat și contribuţia bugetului local, de 1.215.809 lei, dar și alte trei milioane de euro, plata pentru incompetența celor care nu au fost în stare să finalizeze lucrările până la data de 31 decembrie 2015. Proiectele nefinalizate până la data expirării perioadei de implementare pierd întreaga finanțare de la Uniunea Europeană, ceea ce se putea întâmpla și cu Parcul Drumul Taberei. S-a găsit, totuși, o soluție de compromis, care să reducă pagubele la circa 30% din total. Astfel, Parcul Drumul Taberei a mai primit, pe lângă suma inițială, de 17 milioane de euro, un supliment de 12.514.571,72 de lei (aproximativ trei milioane de euro), printr-o hotărâre a Consiliului Local din 17 decembrie 2015.

 

Raport devastator al Curții de Conturi

Curtea de Conturi a făcut, la finalul anului 2015, un raport devastator despre investiția în cel mai scump parc din București. Auditul arată că amenajarea terenului a degradat suprafețele verzi, contrar cerințelor Uniunii Europene. Spațiul verde a fost defrișat, pentru a face loc instalațiilor foarte scumpe. Raportul Curții de Conturi mai arată că parcul avea, înainte de începerea lucrărilor de modernizare, un patrimoniu constând în instalații de irigații, mobilier, locuri de joacă și copaci, evaluate la peste un milion de euro, dar care pur și simplu au dispărut.

 

Spațiile verzi, locurile de joacă pentru copii, terenurile de sport și aparatele pentru exerciții fizice sunt deja deteriorate și nu pot fi reparate, fără un contract de mentenanță. Achizițiile s-au făcut la prețul cel mai mic, astfel încât materialele folosite au fost de foarte proastă calitate, deși proiectul a fost cel mai scump din Capitală. Instalațiile cele mai scumpe din cadrul proiectului încă nu au fost date în folosință.

 

Spațiile de joacă pentru copii și cele pentru exerciții fizice pun în pericol copiii care încearcă să le folosească. Chiar dacă s-ar încheia licitația pentru mentenanță la începutul lunii mai, ar mai putea dura chiar doi ani până la începerea lucrărilor de reparații, pentru că pot exista contestații, cu procese care durează foarte mult.

 

×
Subiecte în articol: Parcul Drumul Taberei