x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Remember ’89: film online şi picturi împuşcate

Remember ’89: film online şi picturi împuşcate

de L. Budin    |    17 Dec 2020   •   10:49
Remember ’89: film online şi picturi împuşcate

Pentru a marca zilele în care a început revoluţia din 1989, două instituţii de cultură din Capitală organizează o serie de evenimente. Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) anunţă premiera unui documentar realizat exclusiv pentru mediul online, iar Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) expune tablourile împuşcate acum 31 de ani, când se dădeau lupte în faţa CC al PCR. 

 

Ieri a avut loc premiera online a documentarului „1989. Jurnalul unei revoluţii”, în regia lui Carmen Lidia Vidu. „Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la revoluție, fie că a trăit-o, fie că nu”, se spune pe evenimentul Facebook dedicat premierei. „Încercăm să punem alături cele două tipuri de imagini, oficiale și private, pentru a contura o imagine mai nuanțată”. 

 

Mărturii şi interviuri

Documentarul, difuzat pe Facebook şi YouTube, este un „hibrid cultural” adaptat vremurilor pe care le trăim, arată realizatorii. Este alcătuit din „elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană”. Cuprinde mărturii ale unor actori (Ion Caramitru, Oana Pellea) care au trăit acel decembrie sângeros, precum şi interviuri despre Securitate, procesul Ceauşeştilor, terorişti, realizate cu istorici, cercetători, magistraţi. 

"Negând revoluția, e ca și cum vrea să tai încrederea unui popor în el însuși, încrederea că are puterea oricând să iasă pe stradă și să schimbe un sistem politic, așa cum a făcut-o în 1989”, afirmă regizoarea Carmen Lidia Vidu. 

 

Expuse în premieră

De zilele dedicate revoluţiei şi până în luna martie anul viitor, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) îi invită pe doritori la expoziţia „Laborator II. 1989 - Restaurarea picturilor împuşcate”. Pot fi admirate 20 lucrări puternic avariate în timpul evenimentelor din ’89 şi restaurate cu migală şi cu eforturi susţinute din partea specialiştilor muzeului. Trei tablouri sunt expuse în premieră. Este prezentată şi situaţia actuală a Laboratorului de restaurare pictură de şevalet, complet distrus la revoluţie. 

 

TNB şi MNAR lansează un proiect comun, care constă în realizarea unei serii de 11 videoclipuri. Actorii Naţionalului spun poveştile a 11 picturi avariate la revoluţie, din colecţia Muzeului de Artă. Înregistrările vor fi publicate pe paginile de Facebook ale celor două instituţii. 

 

O lucrare care nu a mai fost expusă publicului de 31 de ani este pictura „Vânat”, semnată de Sava Henţia. Tabloul a fost străpuns de şapte gloanţe, acum fiind reintrodus în circuitul expoziţional. 

 

30 de picturi, aflate la Laboratorul de restaurare pictură de şevalet al MNAR, au fost distruse în ’89. 

×