Șeful rețelei era un cunoscut medic ginecolog, în vârstă de 73 de ani, care conducea o clinică de fertilitate dn localitatea Chania, pe insula Creta. Prin această clinică a intermediat vânzarea de nou-născuți pentru sume între 70.000 și 120.000 euro/copil.
Cumpărătorii erau cupluri cu probleme de fertilitate, homosexuali, bărbați singuri care voiau să fie părinți. Aceștia încheiau contracte fictive de coabitare cu mame surogat. După naștere, se despărțeau iar copiii rămâneau la tați.
"În acest fel și prin documente false, încercau să obțină intrarea în legalitate a copiilor, pentru a nu fi descoperiți de autorități", potrivit poliției elene.
Din rețea făceau parte și trei intermediari care lucrau în Atena, Salonic și România. Aceștia trebuiau să găsească femei în țările balcanice și din Europa de Est care să accepte să dea naștere la copii în schimbul unor sume de bani.
Bani traficați printr-o companie offshore
Românca arestată de autoritățile elene era angajată la clinică și trebuia să aibă grijă de femei, împreună cu ceilalți membri ai rețelei. Aceasta se ocupa de mâncarea, cazarea și îngrijirile medicale ale mamelor până la naștere.
Profiturile rețelei erau trecute printr-o companie offshore pentru a nu plăti taxe dar și pentru a evita controalele autorităților.
Au fost arestați 9 membri ai rețelei în Chania, două în Atena și una în Salonic. Românca a fost reținută la Atena, împreună cu o femeie care tocmai născuse și urma să meargă cu aceasta la Salonic pentru a preda bebelușul unui cuplu, scrie protothema.gr.