x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Revoltă la Spitalul Colțea: „Nu se șterge nimeni la fund cu tableta!”

Revoltă la Spitalul Colțea: „Nu se șterge nimeni la fund cu tableta!”

de Mariana Zaharia    |    13 Oct 2022   •   07:15
Revoltă la Spitalul Colțea:  „Nu se șterge nimeni la fund cu tableta!”

Spitalul Colțea din Capitală, locul în care ajung anual mii de pacienți, „este una dintre cele mai moderne unități sanitare din România” - scrie pe site-ul de prezentare. Un medic a povestit în exclusivitate pentru Jurnalul cât de multe lucruri absolut necesare lipsesc din acest spital. Marian Stamate spune că a trebuit să găsească sponsori, ca să poată avea hârtia pe care o folosește la intrarea în sala de tratament. 

Marian Stamate este doctor în științe medicale și are specialitatea ORL. Lucrează în Spitalul Colțea și nu a ezitat să vorbească despre problemele din unitățile medicale. Spune că toți suntem datori să aducem în atenție lipsurile, pentru că fiecare dintre noi ajunge, la un moment dat, într-un spital.

Revolta orl-istului a pornit de la faptul că șefii spitalului au anunțat că intenționează să cumpere tablete și telefoane mobil pentru medici. Spune că nu de asta au nevoie. „Nu poți cumpăra tablete când în spital nu este hârtie igienică. Nu se șterge nimeni la fund cu tableta. Au anunțat la una dintre ședințe că vor să cumpere telefoane mobile pentru medici și mi se pare inutil. Noi nu avem echipamentele necesare diagnosticării și tratării pacienților. Ne trebuie endoscoape, instrumentar chirurgical, lămpi de examinare. Nu avem hârtia pe care ar trebui să o folosească personalul medical să se șteargă atunci când intră în sala de operații. Nu avem tampoane hemostatice. Doamnă, vă imaginați cum ar putea funcționa o secție ORL fără așa ceva, un lucru elementar de care ai nevoie ca să oprești sângerarea? Eu am pentru că am mai găsit sponsori. Și se vorbește despre management performant. Nu există”, a declarat pentru Jurnalul medicul Marian Stamate. 

Pe cheltuiala pacientului 

Aici, dar și în alte spitale din București, bolnavii care sunt internați cer de acasă cele necesare pentru igienă. „De la șervețele la hârtie igienică, săpun, gel de duș sau de ras, i-am dus totul tatălui meu la internare. Un bagaj de parcă ai pleca în vacanță, nu la un spital de stat. Nu am fost la Colțea, ci la o altă unitate de renume din Capitală. Este lesne de înțeles că am pus acolo și banala pastă de dinți, cana, farfuria, lingura, deși în pandemie ni se spunea că nu este voie să aduci nimic din afară. A trecut, s-au dus și normele”, ne-a povestit un aparținător.

Lucrurile sunt confirmate și de medicul Marian Stamate. „Faceți public, pentru că și dumneavoastră, ziariștii, puteți fi pacienți. Cereți la spital informații despre achiziții și veți vedea. Nu poate exista performanță fără dotări”, a mai spus medicul. 

Restul e tăcere 

Am trimis două solicitări de informații legate de achizițiile de echipamente medicale la Colțea: una către conducerea unității spitalicești, pe cealaltă la Primăria Capitalei, în aceeași zi, pe 23 septembrie. Nu a răspuns nimeni.

În Sistemul Electronic de Achiziții Publice, Spitalul Colțea apare în luna septembrie cu un anunț legat de cumpărarea unor calculatoare. Este vorba despre 60 de PC-uri cu licențe la un buget de 252.000 de lei fără TVA!

Medicul Marian Stamate a atras atenția asupra problemelor din spitale și pe pagina lui de pe o rețea de socializare. A pus fotografii cu mănuși rupte, dar și cablul unui aparat medical ce este lipit cu bandă izolantă și cu ecranul unui ecograf care nu mai mai este funcțional. 

„Au anunțat la una dintre ședințe că vor să cumpere telefoane mobile pentru medici și mi se pare inutil. Noi nu avem echipamentele necesare diagnosticării și tratării pacienților” medicul Marian Stamate 

×
Subiecte în articol: spitalul coltea marian stamate