x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, condamnată la CEDO pentru neprotejarea minorilor

România, condamnată la CEDO pentru neprotejarea minorilor

de Dan Radu    |    05 Oct 2017   •   18:14
 România, condamnată la CEDO pentru neprotejarea minorilor
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

România a fost condamnată la CEDO într-un caz în care organismul european a constatat că statul român nu a putut asigura dreptul unui copil de a nu fi supus torturii şi al mamei acesteia de a avea partea de un proces echitabil. Este vorba de cazul unui copil care a fost bătut în mod repetat de tatăl său, la vârsta de trei ani. A fost nevoie de patru plângeri la poliţie şi opt ani de judecată pentru ca agresorul să primească un an de închisoare. Cu suspendare. Statul va plăti 10.000 de euro daune.

Cazul D.M.D contra României a ajuns în fața Curții Europene a Drepturilor Omului în 2013, soluţia prin care statul român a fost găsit vinovat şi pus să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro fiind dată pe 3 octombrie. CEDO a constatat că statul român, prin autorităţile sale, nu a reuşit să apere un copil de trei ani de agresiunile repetate ale tatălui său. Pentru că procesul pentru dovedirea vinovăţiei tatălui a durat 8 ani, CEDO a găsit vinovat din nou statul român, pentru că nu a putut oferi victimelor un proces echitabil. Minorul şi mama acestuia a fost reprezentată la CEDO de asociaţia APADOR-CH, prin avocatul Nicoleta Popescu.

Cât de sever trebuie bătut un copil

D.M.D s-a născut în 2001, părinţii săi divorţând în 2004, după ce soţul devenise agresiv. Din audierea minorului, în timpul procesului, a reieşit că acesta a fost lovit de tatăl său şi închis într-o debara întunecoască. Agresorul a aruncat cu apă peste acesta în timp ce dormea şi a fost adesea agresiv cu mama, bunica şi mătuşa maternă. Expertiza medicală a confirmat traumele fizice îndurate de copil. Cu toate acestea, a fost nevoie de mai multe plângeri pentru ca poliţia să intervină. Mama minorului a semnalat abuzurile la un hotline al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului din București, de când copilul avea 3 ani. Autorităţile au recomandat consiliere psihologică pentru copil, începând cu 2004. Au urmat patru plângeri la poliţie, până când s-a făcut un dosar înaintat unui procuror. Între timp, mama şi copilul se mutaseră într-un centru maternal. Ancheta a durat doi ani. La proces, în 2008, prima instanţă a decis că agresorul trebuie achitat deoarece: "comportamentul nepotrivit ocazional al tatălui nu a fost suficient de sever ca să constituie o infracțiune". Mama a făcut apel în 2009, de data aceasta bărbatul fiind condamnat la patru ani cu suspendare. Agresorul a făcut la rândul său apel. Judecătorul constata atunci că: "faptele tatălui nu pot fi considerate pedepse fizice izolate, sau aleatorii pe care părinții le pot administra copiilor lor minori, ci că au fost grave și i-au provocat copilului probleme de atașament". În cele din urmă, tatăl agresiv a primit un an cu suspendare.

Bătaia nu se acceptă ca tradiţie

În soluţia dată, CEDO spune că violenţa împotriva copiilor nu poate fi justificată în niciun fel: "Nu poate exista compromis în condamnarea violenței împotriva copiilor, fie că este acceptată ca tradiție, fie că este deghizată ca disciplină". "Statele membre ale Consiliului Europei au o obligație pozitivă de a interzice toate formele de violență împotriva copiilor și de a investiga, de a urmări în justiție și de a pedepsi pe cei responsabili de astfel de violențe", se mai arată în decizia CEDO.

CEDO a constatat că România a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană, care spune că: "nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentelor inumane și degradante".

Statul are trei luni la dispoziţie pentru a plăti daunele de 10.000 de euro, plus 3.674,19 euro cheltuieli de judecată

×
Subiecte în articol: cedo