x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România nu a rezolvat problema victimelor incendiilor. Doar 24 de paturi pentru marii arși

România nu a rezolvat problema victimelor incendiilor. Doar 24 de paturi pentru marii arși

21 Iul 2021   •   19:00
România nu a rezolvat problema victimelor incendiilor. Doar 24 de paturi pentru marii arși

La aproape 6 ani de la tragedia de la Colectiv România are doar 24 de paturi pentru marii arși. Anual, la spital ajung aproximativ 1.500 de pacienți cu arsuri medii și grave. Este un număr mare chiar și pentru țările cu conflicte armate, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

Declarația a fost făcută miercuri, de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Monica Althamer, la finalul ședinței de Guvern în care ministrul Sănătății a prezentat un raport privind situația îngrijirii pacienților cu arsuri.

Potrivit datelor oficiale, anual, la spitalele din România se prezintă aproximativ 10.000 de pacienți cu arsuri. Dintre aceștia, circa 4.000 rămân internați pentru tratament și recuperare, iar 1.400 - 1.500 au arsuri de gravitate medie sau severă.

Este un număr foarte mare de pacienți chiar și pentru țările care se confruntă cu conflicte armate, susține reprezentanta Ministerului Sănătății.

Specialiștii au stabilit că în România este nevoie de 70 de paturi pentru marii arși. În prezent, sunt doar 24 de paturi și autoritățile sunt nevoite să transfere pacienții în stare gravă la spitale din străinătate. În perioada 2016-2020, 40 de pacienți au fost transferați, iar în 2021 au existat 12 de cazuri.

În România se vor construi trei centre pentru marii arși printr-un proiect al Băncii Mondiale în valoare de 190 de milioane de euro. Centrele vor fi construite la București, Timișoara și Tg.Mureș până în 2024. Licitațiile pentru desemnarea constructorilor vor fi stabiliți la toamnă prin licitații, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Monica Althamer.

Mediafax

×
Subiecte în articol: colectiv arsi