x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, sub ape. Cod roșu de inundații în 7 județe

România, sub ape. Cod roșu de inundații în 7 județe

de Monica Cosac    |    23 Iun 2020   •   10:07
România, sub ape. Cod roșu de inundații în 7 județe
Sursa foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

După ce, la finalul săptămânii trecute, Ministerul Mediului anunța inundații istorice pe râul Timiș, în apropiere de Lugoj, la un nivel care nu s-a mai înregistrat de 200 de ani, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis ieri noi avertizări de fenomene hidrologice periculoase. Una dintre alertele hidrologilor este cod roşu de inundaţii, valabil până miercuri, pe râuri din șapte judeţe. De asemenea, pentru alte 27 de județe a fost emis cod portocaliu de inundații. 


Se poate vorbi despre cel mai ploios început de vară din ultimele decenii, spun meteorologii, care, după furtunile din weekend, la început de săptămână au venit cu alte vești proaste. Ieri, a fost emis un nou cod portocaliu de ploi torențiale, pentru mai bine de jumătate de țară, cu acumulări de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50-80 l/mp. Iar, de astăzi și până joi dimineața, toată țara va fi vizată de un cod galben de ploi. 


Fenomene periculoase

Totodată, hidrologii au emis alerte cod roșu și cod portocaliu de inundații, în 34 de județe. Conform acestora, în intervalul luni ora 18:00 – miercuri ora 12:00, pe râuri din județele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Harghita, Bacău și Botoşani se pot produce fenomene hidrologice periculoase. Cele mai multe probleme vor fi pe unele râuri din județele Suceava, Neamț și Botoșani, astăzi, ȋn intervalul orar 9:00 – ora 24:00.

Totodată, râurile din 27 de județe vor fi, până joi, la ora 12:00, sub avertizare cod portocaliu. Sunt vizate ape din Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Mureş, Harghita, Alba, Sibiu, Timiş, Caraş-Severin, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi, Vaslui și Botoşani. De asemenea, râuri din Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Hunedoara, Alba, Timiş, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Vaslui, Buzău, Galaţi, Botoşani, Constanţa şi Tulcea se vor afla, în intervalul luni ora 12.00 - joi ora 24.00, sub alertă cod galben.

 


Viituri rapide și aluviuni


Hidrologii au anunțat scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. Bazinele hidrografice afectate sunt: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Circulația rutieră s-a desfășurat cu greutate pe mai multe drumuri din județele Neamț și Suceava, după ce aluviunile au ajuns pe carosabil. De asemenea, traficul feroviar a fost oprit, ieri, între Suceava și Câmpulung, din cauza terasamentului afectat. 
 

×