Pacienții cu anumite boli rare, precum imunodeficienţele primare, vor avea acces la terapiile potrivite, după ce Guvernul a dat undă verde înfiinţării unei bănci naţionale de sânge, care va colecta şi prelucra plasmă sangvină umană de la donatorii români.
Concret, Guvernul a adoptat, în cadrul şedinţei de ieri, studiul de fundamentare pentru construirea, în parteneriat public-privat, a primei bănci de sânge, plasmă umană şi celule stem din România, proiect a cărui valoare totală se ridică la 854 milioane de lei fără TVA. În baza acestui studiu, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va atribui contractul de parteneriat public-privat, durata estimată de realizare şi operare a proiectului fiind de 35 de ani.
„Totodată, se va obţine o reducere semnificativă a costurilor suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru decontarea unor tratamente, care în prezent sunt efectuate în străinătate. Prin înfiinţarea unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem se vor moderniza 10 centre teritoriale de transfuzii sangvine, pentru a creşte capacitatea de colectare. Astfel, se vor asigura cantităţile necesare de sânge şi, mai ales, se va realiza o mai eficientă utilizare a sângelui prin implementarea sistemului modern de management al sângelui”, au explicat reprezentanţii Guvernului.
Spital regional la Craiova
Tot în şedinţa de ieri, după ani de amânări, Executivul a aprobat, prin HG, indicatorii tehnico-economici pentru „Spitalul Regional de Urgenţă Craiova”. Potrivit Ministerului Sănătăţii, unitatea medicală va avea 807 paturi şi o suprafaţă desfăşurată de 165.256 mp. Costul total se ridică la peste 2,8 miliarde de lei.
Plasma umană este materia primă din care se fabrică imunoglobulina, terapie care îi ține în viață pe pacienții cu imunodeficienţele primare.