Românii îşi doresc să câştige mai mult timp personal în loc de bani, iar 55% spun că sunt dispuşi să accepte un loc de muncă mai prost plătit, dar care să le ofere mai mult timp liber, conform unui studiu care măsoară tendinţele în stilul de viaţă al românilor în 2018.
În acest timp, România trece printr-o criză pe piaţa muncii, când tot mai multe companii se plâng că nu găsesc resurse umane, în ciuda salariilor oferite.
Totodată, conform studiului realizat de Hunters, noua divizie de trenduri a companiei de cercetare Unlock Market Research, cea mai puternică tendinţă, recunoscută de 65% dintre români, este dorinţa de a-şi încetini ritmul alert al vieţii. Oamenii vor să îşi recupereze timpul personal, să se bucure cu adevărat de el şi caută să facă doar lucrurile care le plac, inclusiv la muncă. Românii nu mai sunt dispuşi să lucreze peste program sau în weekend şi simt că ziua este prea scurtă pentru tot ceea ce vor să facă.
Românii caută din ce în ce mai mult liniştea din afara tehnologiei şi autenticitatea în relaţiile inter-umane. De aceea, 37% dintre români deja îşi limitează timpul petrecut pe internet sau pe telefonul mobil, închizându-le după-amiaza şi în weekend-uri, iar 7 din 10 simt că îi afectează consumul de tehnologie. Motivul, spun sociologii, este că libertatea pe care o oferă tehnologia este una falsă, ce provoacă dependenţă şi ne face adesea să irosim timpul. În schimb, românii sunt tot mai preocupaţi de bucuriile simple care îi reconectează cu tot ce este uman - vor să se întâlnească mai des cu cei dragi, să se joace mai mult, să stea în natură, tendinţă confirmată de peste 61% dintre noi. Sociologii explică fenomenul ca fiind un revers al abuzului de tehnologie şi a lumii virtuale.
Studiul citat de agerpres arată că simţim nevoia de a aduce mai mult sens în viaţa noastră şi de a face lucruri mai importante. Trei din 10 români fac voluntariat în mod activ pentru cauze sociale sau de mediu, fără să fie constrânşi. Mulţi dintre ei sunt tineri şi copii şi aleg voluntariatul pentru acţiuni de reciclare şi protejare a naturii. La nivel general, 43% dintre români recunosc trendul de a avea un mediu mai curat, iar unii spun că se simt vinovaţi dacă nu fac nimic pentru asta.
Studiul încadrează tendinţele în patru teritorii de schimbări majore în România: "Ne luptăm pentru a rămâne umani" - tendinţă validată de 60% dintre români; "Comunitatea are o voce mai importantă ca oricând" (validată de 45% dintre români) şi nu ne mai este ruşine că suntem români (41% consideră că România a început să conteze pe harta lumii); "Rolurile tradiţionale au fost redefinite" (59% dintre oameni), "Ne dorim să încetinim ritmul" - cea mai puternică tendinţă, confirmată de 65% dintre români.
Românii au început să fie deranjaţi de presiunea de a alerga inutil. Ei vor să recupereze pacea sufletească, să câştige mai mult timp pentru ei înşişi, renunţând la lucrurile care îi sufocă sau care nu le sunt strict necesare. Oamenii caută un echilibru interior şi din ce în ce mai mulţi sunt gata să renunţe chiar şi la salarii mai mari, doar pentru a-l obţine.
Ca urmare, limitarea consumului de tehnologie pentru a câştiga timp de calitate este o importantă tendinţă ce decurge din această nevoie şi care e confirmată de 71% dintre români. Un alt trend validat de 56% dintre români este limitarea la zona de confort. Oamenii planifică mai mult, caută atent cele mai bune oferte de pe piaţă şi fac economii, considerând că stabilitatea financiară este mai importantă decât progresul financiar.