x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii, din ce în ce mai graşi

Românii, din ce în ce mai graşi

de Monica Cosac    |    18 Oct 2017   •   12:10
Românii, din ce în ce mai graşi
Sursa foto: Victor Stroe

Deşi mulţi spun că mănâncă sănătos și fac sport, mai mult de jumătate dintre românii adulţi sunt supraponderali şi obezi, potrivit unui studiu recent. Consumul zilnic de pâine, dulciuri şi produse de patiserie, săritul peste micul dejun şi pasiunea pentru fast-food se numără printre greşelile în alimentaţie care conduc la acumularea kilogramelor. Specialiştii avertizează, însă, că odată cu kilogramele în plus apar bolile cardiovasculare, diabetul dar şi diferite tipuri de cancer.

Cifrele recente arată că răspândirea obezităţii în România nu a scăzut deloc faţă de ultimii ani. Ba, din contră! Peste 55% din populația adultă a României se confruntă cu kilogramele în plus, relevă un studiu realizat în această vară de Ponderas Academic Hospital, în creștere cu 5 procente față de studiul desfășurat în 2013 de acelaşi centru de chirurgie bariatrică.

Studiul a evaluat percepţiile şi atitudinile românilor cu privire la alimentaţie şi la problemele de greutate şi a scos la iveală o serie de greşeli ce favorizează instalarea obezităţii sunt identificate în felul în care ne hrănim.       

6 mese pe zi, sport – o dată pe an

Legat de numărul meselor din timpul unei zile, spre exemplu, aproape 1 milion de români mărturiseşte că apucă să mănânce doar o singură masă pe zi, în timp ce alţi aproximativ 400.000 de adulţi mănâncă de cel puţin şase ori într-o singură zi.

Mai mult, micul dejun – care este considerat de către nutriţionişti cea mai importantă masă a zilei - este omis de către 35% dintre români, iar pentru 22% din populaţie cina este principala masă a zilei. Şi mai grav este că peste 90% dintre oameni recunosc că reuşesc să mănânce abia după ora 18.00.

Printre alimentele consumate zilnic de către români se află carnea, pâinea, legumele şi fructele. Opt din 10 români mănâncă zilnic pâine şi tot zilnic, patru din 10 adulţi consumă şi dulciuri sau produse de patiserie.

Când vine vorba de consumul produselor tip fast-food, aproape 12% dintre respondenţi aleg să mănânce acest tip de mâncare cel puţin o dată pe săptămână.

În privinţa sportului, însă, nu stăm prea bine. Circa 38% dintre români declară că nu practică deloc sport, iar alţi 22% nu fac sport mai mult de o dată pe săptămână.

Afecţiuni conexe obezităţii

Din păcate, foarte mulţi dintre cei care au probleme cu greutatea se văd “doar cu câteva kilograme nedorite”, semn că percepţia bunicilor noştri legat de bunăstare, „gras şi frumos”, încă este prezentă în conştiinţa socială. Un procent foarte mic conştienţizează că obezitatea le şubrezeşte sănătatea şi le pune viaţa în pericol.

„Subestimarea problemelor de greutate, prin raportarea la Indicele de Masă Corporală, indică o perspectivă duală asupra modului în care românii îşi percep problemele de greutate. Obezitatea este o boală cronică, cu implicaţii severe asupra calităţii vieţii, ca atare este nevoie să fim conştienţi de existenţa ei pentru a o putea trata în consecinţă, pe termen lung”, spune prof. dr. Cătălin Copăescu, director medical în cadrul clinicii care a realizat studiul.

Kilogramele în plus au adus pentru mulţi dintre oameni boli asociate. Astfel, 30,4% dintre românii cu greutate suferă de diabet zaharat tip 2, hipertensiune arterială şi dureri articulare.

România ia în greutate, însă românii nu percep ca fiind o problemă kilogramele în exces. Doar 8% din populaţie spune că se confrunta cu excesul de greutate. În realitate, conform Indicelui de Masă Corporală (IMC) calculat la înalţimea şi greutatea raportate de români, avem peste 20% din populaţie trecută de pragul obezităţii (IMC > 30).

 

×
Subiecte în articol: romănii supraponderali