x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii și-au cumpărat vechime de 9 milioane de euro

Românii și-au cumpărat vechime de 9 milioane de euro

de Mihaela Bîrzilă    |    02 Mar 2017   •   09:01
Românii și-au cumpărat vechime de 9 milioane de euro
Sursa foto: Ridofranz/Getty Images/iStockphoto

Românii care vor să-și cumere vechime pentru a-și completa perioadele lipsă din stagiul de cotizare mai au doar două luni la dispoziție pentru a beneficia de prevederile legii 186/2016. În cele 4 luni care au trecut de la intrarea în vigoare a acestei legi, au încheiat contracte pentru acoperirea perioadelor lipsă 8.204 persoane, care au cotizat în total 41.154.154 lei la Casele de Pensii de care aparțin.

 

În medie, cei care au încheiat contracte cu Casele de Pensii, au plătit câte 5.000 de lei. Sumele diferă, însă, în funcție de opțiunea fiecăruia. Cei care vor să obțină mai multe puncte de pensie, pot alege să cotizeze pentru pragul maxim permis de această lege. Casa Națională de Pensii nu ne-a putut pune la dispoziție o evidența detaliată, cu cea mai mare sumă cotizată și cea mai lungă perioadă lipsă din stagiul de cotizare pentru care au fost făcute plățile retroactiv dar datele existențe arată că bucureștenii sunt cei care au profitat în număr cel mai mare de legea care permite achitarea acestor sume din urmă, pentru a beneficia de o pensie mai mare.

 

Potrivit ultimei raportări lunare (din 10 februarie 2017), cele mai multe contracte pentru cumpărarea de vechime au fost încheiate în: București - 806, Constanța – 401, Galați – 323, Prahova – 319, Timiș – 304. Sumă totală: 41.154.154 lei. Modalități de plată: la casierie – 38.271.093 lei, virament bancar – 2.883.061  lei

(sursă: comunicat oficial, Casă Națională de Pensii Publice, 23.02.2017)

Cine sunt „clienții” 

Poate încheia contract cu Casă de Pensii pentru plata retroactivă a contribuțiilor orice persoană care încă nu a ieșit la pensie și are perioade anterioare neasigurate în niciun sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia), dar nu mai mult de 5 ani din urmă. Altfel spus, toți cei care au vârstă de pensionare dar nu au vechimea necesară pentru a ieși la pensie, pot să-și "cumpere" anii/lunile care le lipsesc, achitând retroactiv contribuția la asigurările sociale. 

Cât "costă" o luna de vechime

Persoana care își cumpără vechime pentru pensie alege și cât de mult vrea să cotizeze. Suma minimă pentru care se calculează contribuții din urmă nu poate fi, însă, mai mică decât salariul minim brut pe economie din acest moment. Cei care doresc să dobândească mai multe puncte la pensie, și, deci, o pensie mai mare, pot achita o contribuție mai mare dar nu mai mult de 5 ori salariu mediu brut în baza căruia se stabilește bugetul asigurărilor sociale de stat-acesta este pragul maxim stabilit de lege.

Bază de calcul, în funcție de care se stabilesc contribuțiile, are ca limită inferioară salariul minim brut, iar cea superioară - de 5 ori salariul mediu brut pe țară. De exemplu, în februarie 2017, salariul minim brut este1450 lei, iar salariul mediu brut – 3.131 lei. În 2016, salariul minim brut a fost 1.050 lei, salariu mediu brut: 2.681 de lei ș.a.m.d. Sumele vor fi actualizate cu indicele de inflație.

Unde pot fi găsite toate detaliile legate de cotele de contribuție 

Cotele contribuției de asigurări sociale diferă în funcție de anul ales și pot fi consultate pe portalul Casei Naționale de Pensii Publice: https://www.cnpp.ro, la rubrică activități cnpp-contribuții-contribuții facultative.

Cum se poate face plată

Doritorii pot plăti sumele din urmă cash (la casieriile Caselor de Pensii), prin virament bancar sau prin mandat poștal. Cei care s-au grăbit să beneficieze de legea 186/2016 au avut posibilitatea să plătească și în rate lunare, dar ultima rată să nu fie mai târziu de 27.04.2017.

Când a intrat în vigoare legea

Legea 186/2016 a fost adoptată de Parlament în septembrie anul trecut și a intrat în vigoare la 27 octombrie 2016, urmând ca în total să fie în vigoare pentru 6 luni.   

 

27 aprilie 2016 - data limită până la care puteți beneficia de legea 186/2016

×