x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Rujeola şi poliomielita, boli evitabile. OMS: Vaccinarea, esenţială!

Rujeola şi poliomielita, boli evitabile. OMS: Vaccinarea, esenţială!

de Monica Cosac    |    24 Ian 2018   •   12:30
Rujeola şi poliomielita, boli evitabile. OMS: Vaccinarea, esenţială!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că respectarea schemelor naţionale de vaccinare previne apariţia epidemiilor. Potrivit specialiştilor OMS, importanța vaccinării este cu atât mai mare cu cât reprezintă o formă de protecţie şi pentru cei din jur care din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate nu pot fi imunizați.

Vaccinurile ajută organismul să-și producă proprii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase grave, care pot cauza complicații severe și pot conduce la deces, explică specialiştii. Rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul şi poliomielita se numără printre bolile periculoase evitabile prin vaccinare.

 “Imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire şi pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de vârstă care încă nu pot fi vaccinaţi, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slăbit”, transmit reprezentanţii OMS, amintind că, în România, aproape jumătate din decesele cauzate de rujeolă – mai exact 17 din 38 - au fost la micuţi cu vârsta sub un an, care nu ajunseseră la vârsta imunizării împotriva acestei boli. Totodată, OMS încurajează recuperarea vaccinurilor pentru cei care, din diferite motive, nu au reuşit să se imunizeze la timp.

„Vaccinarea este singura metodă de combatere şi eradicare a multor boli transmisibile. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani există riscul să dezvolte complicaţii serioase şi chiar să moară. Este important să respectăm schemele naţionale de vaccinare”, spune dr. Miljana Grbic, şef al Biroului pentru România al OMS.

Prin vaccinare sunt evitate, anual, între 2 şi 3 milioane de decese la nivel mondial.

38 de decese au fost înregistrate în România din cauza rujeolei, toate la persoane nevaccinate

 

Potrivit Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în România, calendarul de vaccinare începe din primele ore de viaţă până la vârsta de 14 ani, iar copiii ar trebui vaccinaţi astfel:

• primele 24 ore - Vaccin hepatitic B (Hep B)

• 2 - 7 zile - Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)

• 2 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

• 4 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

• 11 luni - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), Vaccin pneumococic conjugat

• 12 luni - Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

• 5 ani - Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

• 6 ani - Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)

• 14 ani - Vaccin diftero-tetanic pentru adulţi/vaccin diftero-tetano-pertussis acellular

 

 

×
Subiecte în articol: rujeola şi poliomielita