x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social S-a îmbolnăvit un vecin de bloc. Câți locatari intră în carantină

S-a îmbolnăvit un vecin de bloc. Câți locatari intră în carantină

de Monica Cosac    |    24 Mar 2020   •   10:33
S-a îmbolnăvit un vecin de bloc. Câți locatari intră în carantină
România a înregistrat, ieri, încă patru decese din cauza noului coronavirus, astfel că numărul total al persoanelor care și-au pierdut viața a ajuns la șapte, în timp ce numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 a ajuns la 576, la nivel național. În acest context, în care apar tot mai multe cazuri de îmbolnăviri la persoane care nu au călătorit și nici nu au intrat în contact direct cu un caz confirmat cu coronavirus, foarte mulți oameni vor să știe dacă intră în carantină sau în autoizolare la domiciliu, în cazul în care au un vecin depistat pozitiv la COVID-19. Specialiștii spun că nu intră tot blocul în izolare, ci doar cei care au avut contact direct, s-au întâlnit sau au stat de vorbă cu cazul confirmat. În schimb, spălatul corect al mâinilor este obligatoriu pentru toată lume, indiferent dacă există sau nu cazuri confirmate în blocul respectiv.
 
Încă patru decese noi

Prima persoană decedată, ieri, din cauza COVID-19 este o femeie de 72 de ani, internată în 21 martie 2020 în Spitalul Județean Suceava, cu afecțiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare), a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Femeia nu are istoric de călătorie și nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv, fiind un posibil caz de transmitere comunitară. Al cincilea caz de deces este un bărbat de 71 ani din Suceava, confirmat pozitiv în 23 martie, internat la Spitalul Județean Suceava din 21 martie. Bărbatul fusese internat anterior în secția de cardiologie, fiind posibil contact cu o altă pacientă, transferată la Iași.
Un bărbat de 64 de ani, din Arad, a fost cel de-al șaselea deces. Acesta a fost internat din data de 20 martie a.c. în stare gravă la Spitalul Județean Arad, intubat în secția ATI. A patra persoană decedată, ieri, din cauza coronavirus este un bărbat în vârstă de 65 ani,  internat la Spitalul Universitar București, confirmat pozitiv în data de 21.03.2020. Pacientul necesita dializă și a fost contact de salon cu un alt pacient dializat, confirmat cu COVID 19 pe data de 20.03.2020 și care a fost transferat în Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș unde a decedat.

Ce spune INSP
Deoarece două dintre decese au survenit la persoane care nu au călătorit și nici nu au intrat în contact direct cu persoane confirmate pozitiv COVID-19, oamenii au început să se teamă că se îmbolnăvesc și că trebuie să intre toți în auto-izolare, dacă vreunul dintre vecini s-a îmbolnăvit. Teama vine de la faptul că au folosit toți locatarii același lift, mânerul ușii de la intrarea în bloc etc.
Medicii subliniază, însă, că aici intervin măsurile de igienă. Chiar dacă o persoană a atins mânerul ușii, butonul liftului, virusul nu intră prin piele. Prin urmare, este obligatoriu pentru toată lumea să se spele pe mâini cu săpun, corect, timp de 30 de secunde.

Intră în autoizolare doar cei care au avut contact direct sau apropiat cu un caz confirmat cu noul coronavirus, s-au întâlnit sau au stat de vorbă cu cazul confirmat.
 
Ce înseamnă „contact apropiat”
De altfel, specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică au actualizat, ieri, definiția „contactului apropiat” cu un caz confirmat COVID-19, care trebuie să intre în autoizolare.
„Contactul apropiat este definit ca:
- Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
- Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (exemplu: strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);
- Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (exemplu: în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
- Persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute;
- Persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (exemplu: sala de clasă, sala de ședințe, sala de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m”, se arată pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Totodată, sunt considerate contact apropiat cadrele medicale care acordă îngrijire persoanei respective sau personalul de laborator.


Operații și internări suspendate

Noi măsuri  au fost luate, ieri, pentru o perioadă de 14 zile, în domeniul asistenței medicale la nivelul unităților sanitare publice și private. Astfel, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate anunță Grupul de Comunicare Strategică. De asemenea, „se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private. În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului, se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică. Ordinul a fost emis ieri și avizat de ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru instituirea măsurilor necesare limitării răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2 (noul coronavirus). 

Lista statelor cu peste 500 de cazuri, actualizată

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat, ieri, lista statelor cu peste 500 de cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, fiind adăugate trei noi țări Arabia Saudită, Indonezia şi Islanda. Reamintim că, potrivit deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cetăţenii români care vin din state cu peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus intră automat în izolare la domiciliu, timp de 14 zile, acestea fiind cunoscute ca „zone galbene”.
Lista actualizată cu toate aceste ţări a fost publicată pe site-ul INSP și cuprinde: Arabia Saudită, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Chile, Coreea de Sud – partea ţării unde nu este instituită carantina, Danemarca, Ecuador, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Indonezia, Irlanda, Islanda, Israel, Japonia, Marea Britanie, Malaezia, Norvegia, Olanda, Pakistan, Polonia, Portugalia, Republica Populară Chineză – zona în care nu este instituită carantina, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Turcia.

×