x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Scandal sindical pe ruinele Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe

Scandal sindical pe ruinele Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe

de Adrian Stoica    |    22 Aug 2022   •   15:52
Scandal sindical pe ruinele Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe
Sursa foto: Dragoș Frumosu, președintele CGM-UGSR

Biroul Executiv al Confederației Generale a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR) acuză reprezentanții Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) că promovează minciuni în spațiul public, în încercarea de a induce ideea că ea este una din moştenitoarele patrimoniului Uniunii Generale a Sindicatelor din România, conform unui comunicat de presă al CGM-UGSR semnat de președintele confederației, Dragoș Frumosu.

CGM- UGSR reaminteşte conducerii şi acţionarilor ANCCSR, că împărţirea patrimoniului UGSR la începutul anilor 1990 între confederațiile sindicale apărute atunci, CNSLR, CNS Cartel ALFA şi Frăţia, s-a făcut în baza unui proces-verbal încheiat la data de 4.07.1990, prin falsificarea semnăturii preşedintelui Comitetului Naţional Provizoriu de Organizare a Miscarii Sindicale din Romania şi ulterior, a documentului intitulat "Tranzacţie Generală", încheiat la data de 07.11.1991, care are însă la bază tot procesul-verbal falsificat. Aceste falsuri și ilegalități au fost constatate de instanța de judecată, dar cu toate acestea confederațiile sindicale amintite continuă să propage în spațiul public neadevăruri flagrante susținând că UGSR s- a desființat, iar ele sunt moștenitoareale lui, deși nu pot aduce nici o dovadă juridică valabilă ăn acest sens, se arată în comunicatul CGM-UGSR.

Astfel, ANCCSR, care are ca acționari  CNSLR, CNS Cartel ALFA şi Frăţia, nu deţine niciun act juridic valabil care să ateste dreptul său de proprietate asupra celor peste 40 de Case de Cultură ale Sindicatelor existente ăn 1989, susține CGM-UGSR, făcând referire expresă la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe aflatată acum în centrul unui nou scandal legat de dreptul de proprietate, se precizează în comunicat. Intenţia primarului din Sfântu Gheorghe de a prelua în administraţie primăriei Casa de Cultură a Sindicatelor din oraş ridică şi ea o problemă de legalitate. În februarie anul acesta, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, a aprobat formularea unei solicitări către Executiv astfel încât Casa de Cultură să fie transferată printr-o Hotărâre de Guvern, din folosinţa Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR) în domeniul public al municipiului.

Solicitarea Consiliului Local din Sfântu Gheorghe de a implica Executivul în rezolvarea situaţiei ridică două probleme, se mai arată în comunicat. CGM-UGSR  argumentează cu documente și hotârâri judecătorești  emise în alte spețe similare că ANCCSR a pierdut procesele în care revendica proprietatea caselor de cultură a sindicatelor din diverse județe pentru că nu au putut face dovada actului de proprietate. „Acordul dintre CNSLR, Cartel Alfa, BNS, CSDR de a administra în comun fostul patrimoniu al UGSR nu reprezintă un mod de dobândire a dreptului de proprietate”, se arăta într-o decizie a Curții de Apel Bistriţa, stabilind astfel clar că aceste organizații sindicale nu sunt proprietarii clădirilor în care au funcționat casele de cultură și, în general, ai patrimoniului.

Decizii similare au emis și Tribunalul Alba Iulia, Judecătoria Babadag și Tribunalul Tulcea. Deși invocă dreptul de proprietate, liderii confederațiilor care au pus mâna pe patrimonial UGSR recunosc chiar și ei că l-au preluat ilegal. De exemplu, într-un document înregistrat la cabinetul președintelui CNS „Cartel Alfa”, pe data de 8.12.2003 și transmis Curții de Apel București, Bogdan Hossu recunoștea că după 1989 nu a existat nicio decizie a instanței de dizolvare a UGSR, dar, cu toate acestea, confederațiile sindicale apărute după 1989i și-au însușit patrimoniul, comportându-se ca adevărați propretari, se arată în comunicatul CGM-UGSR. “În final, precizăm că pentru a învinge nedreptatea, corupția și minciuna, organizația noastră va face, daca va fi cazul, apel la toate instanțele europene și internaționale, prezentând situația și la Organizația Internațională a Muncii, organizație la care UGSR este membru fondator”, mai precizează comunicatul.

 

 

 

 

×