Conform lui Cristian Păun, profesor de economie, creșterea prețului cartofului indică o problemă de producție în România: "Dacă am avea suficienți cartofi în țară, prețurile nu ar crește în această măsură", a spus profesorul, potrivit Digi24.ro
Alte produse alimentare de bază
Carnea de pui s-a scumpit cu 81% în ultimii 3 ani, ouăle costă de două ori și jumătate mai mult, roșiile cu 55% mai mult, în timp ce făina și uleiul sunt puțin mai ieftine.
Dacă acum trei ani bonul de la casă era în jur de 50 de lei pentru un coș ce conținea un kilogram de carne de pui, unul de roșii, unul de cartofi, unul de zahăr, un pachet de făină, o sticlă de ulei, una de suc și 10 ouă, acum costul depășește 81 de lei.
Prețurile detergenților ay explodat
Acestea au crescut cu 70%, în timp ce statistica oficială anunță o creștere de 30%.
Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS, a explicat că discrepanțele între creșterile de prețuri raportate de statistică și cele resimțite de consumatori se datorează faptului că datele statistice reprezintă o medie ce cuprinde toate tipurile de gospodării din țară.
Economiștii afirmă că importând multe alimente, România "importă" și inflația din țările de origine ale acestora, potrivit antena3CNN.