x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Seismologul Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

Seismologul Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

de Redacția Jurnalul    |    21 Iun 2023   •   16:45
Seismologul Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

Cutremurele sunt tot mai frecvente în România, numai în ultimele 24 de ore producându-se 3 seisme și două replici. Mihai Diaconescu ne explică ce se întâmplă.

Un cutremur a avut loc, marți, la Buzău, ora 1,45, cu magnitudinea de 4,2 grade Richter, la o adâncime de 131,5 kilometri. La ora 05:34 s-a produs un alt cutremur de 2,7 grade laTulcea, la adâncimea de 1,5 kilometri. Luni, la ora 08:26 s-a produs un cutremur în Gorj, cu magnitudinea de 4,2 grade, la adâncimea de 14 kilometri. La ora 9 și 10 dimineața au avut loc încă două seisme de 2,8 și 2 grade.

"În mod sigur o să avem noi cutremure. În momentul în care nu vor mai exista cutremure, pământul devine o planetă moartă.

Treaba cu așezarea plăcilor tectonice este puțin cam exagerată.

Plăcile litosferice au fost deranjate din echilibrul în care se aflau de cele două cutremure majore din Turcia de 7,8 și 7,5 magnitudine, dar și de adâncimea la care s-au produs.

Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta.

În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană.

Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență.

În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo.

După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare.

Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani", a explicat seismologul la Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: cutremur seism mihai diaconescu