x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Membrii Federației Sindicatelor din Comerț protestează luni la Ministerul Muncii

Membrii Federației Sindicatelor din Comerț protestează luni la Ministerul Muncii

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2024   •   18:20
Membrii Federației Sindicatelor din Comerț protestează luni la Ministerul Muncii
Sursa foto: Lucian Alecu

Federația Sindicatelor din Comerț, federație afiliată CNS Cartel ALFA, declanșează acțiuni de protest. Sindicaliștii din comerț vor protesta luni, între orele 11.00 și 13.00, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

„Luni, 18 martie, între 11:00 – 13:00, angajații din comerț vor protesta în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Prin această acțiune, membrii Federației Sindicatelor din Comerț atrag atenția guvernanților că lucrătorii din comerț au dreptul la condiții de muncă și salarii decente”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, revendicările principale sunt scutirea de taxe a tichetelor de masă și de vacanță, introducerea în codul muncii a coeficienților de ierarhizare și a limitelor maxime și minime ale sporurilor, indearea salariilor din mediul privat cu rata inflației simultan cu creșterea salariului minim pe economie pentru a menține echilibrul și pentru a contracara impactul inflației asupra nivelului de trai al angajaților și un contract colectiv de muncă la nivel național este necesar pentru a standardiza și a proteja drepturile și beneficiile lucrătorilor. În acest fel, se poate îndeplini obiectivul de acoperire a cel putin 80% din angajați cu prevederile unui contract colectiv de muncă.

„Lucrătorii din comerț resimt presiuni atât din partea angajatorilor care adesea îi mențin pe salarii mici, foarte mulți fiind pe minimul pe economie, într-un domeniu în care productivitatea muncii este foarte ridicată și profiturile la fel, dar și din partea guvernului care le ignoră doleanțele. Taxarea suplimentară a bonurilor de masă reduce din veniturile câștigate de lucrători, venituri esențiale care pentru un angajat din comerț fac diferența. Creșterile salariale din sector vin adesea, dacă nu întotdeauna, pe fondul creșterii salariului minim pe economie, aflat la un nivel cu mult sub valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent. Precaritatea lucrătorilor din comerț se observă nu doar în salarizarea scăzută, dar și în presiunile pe care schimbările tehnologice le are asupra profesiei – ascensiunea inteligenței artificiale, creșterea mecanismelor de supraveghere și control, dar și problema productivității. Toate aceste mecanisme ce promit un magazin mai prietenos pentru consumator nu fac decât să ducă la extenuare și la un nivel de stres ridicat în rândul lucrătorilor”, se menționează în comunicat.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: sindicalişti protest