x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sindicatele din Cultură amenință cu proteste: OUG privind salarizarea, o gravă ofensă pentru sector

Sindicatele din Cultură amenință cu proteste: OUG privind salarizarea, o gravă ofensă pentru sector

de Redacția Jurnalul    |    14 Mar 2024   •   13:00
Sindicatele din Cultură amenință cu proteste: OUG privind salarizarea, o gravă ofensă pentru sector

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media consideră că OUG referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate are prevederi dicriminatorii și reprezintă „o gravă ofensă” pentru întreg sectorul cultural din România.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media afiliată la Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” consideră că OUG nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară conține prevederi ce se constiutuie „într-o flagrantă și neconstituțională discriminare, precum și o gravă ofensă pentru întregul sector cultural din România”, respectiv pentru personalul din muzeele și bibliotecile publice.

Sindicaliștii solicită intervenția de urgență a premierului pentru „o grabnică reparație materială și morală” necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea, comunicarea și diseminarea patrimoniului cultural național. În acest sens, ei solicită creșterea „de urgență” a salariilor personalului din muzeele și bibliotecile publice.

„Patrimoniul Cultural Național este considerat ca fiind componentă esențială în „Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024” (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 574 din 1 iulie 2020), unde se afirmă explicit că „promovarea identităţii naționale, inclusiv prin prezervarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural, precum şi prin încurajarea responsabilă a domeniilor de excelenţă” reprezintă Obiectiv Național de Securitate. Personalul din muzeele publice din România deservește un astfel de domeniu de excelență! Muzeele publice din România sunt instituții din prima linie în demersul național de a asigura „coeziunea civică și afirmarea identității naționale, ca aspiraţii comune ale comunităţii de cetăţeni reuniţi în stat” – după cum se precizează în același document programatic”, arată sindicaliștii într-un comunicat de presă transmis joi.

Conform datelor statistice, în muzeele publice din România ce au ca ordonator de credite Ministerul Culturii și autoritățile locale, sunt inventariate 33,8 milioane de bunuri culturale, dintre care peste 70% sunt colecții istorico-arheologice, etnografice și de artă, a căror valoare depășește orice imaginație. Aceste colecții sunt gestionate de 7.525 angajați la nivel național (incluzând aici și supraveghetori, șoferi, personal tehnico-administrativ, contabilitate, achiziții etc), din care sub 3.000 personal de specialitate (muzeografi, cercetători, arheologi, conservatori, restauratori, educație muzeală, graficieni, desenatori, etc.).

„Cu toate acestea, pe criterii aleatorii și discriminatorii, actualii decidenți au decis o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central și local al Ministerului Educației, al Ministerului Culturii, precum și pentru personalul Bibliotecii Naționale. De asemenea, în cadrul ierarhizării salariale, se produc decalaje injuste între diverse categorii de personal, unii în subordinea Ministerului Educației, alții, în subordinea Ministerului Culturii sau autorităților județene/locale. S-a ajuns la situația în care personalul din muzeele și bibliotecile din subordinea Ministerului Culturii și autorităților locale să aibă salariile cu 30% mai mici pentru funcții similare cu cele din Educație încălcându-se astfel prevederile art.6 din Legea 153/2017 a salarizarii unitare și prevederile Constituționale”, arată sindicatele.

Federația Națională Sindicală CulturMedia, alături de CNS Cartel ALFA atrage atenția că nivelul salarial actual este unul extrem de precar (cel mai redus din sistemul public), atât în raport cu costurile de trai, dar mai ales în raport cu nivelul de pregătire a personalului și de complexitate a activității. Acest nivel de salarizare a condus la un deficit major de specialiști în domeniu, fapt care pune presiune și mai mare pe salariații existenți.

„Deși calificarea și munca zilnică de muzeograf, de exemplu, necesită pregătire continuă, inclusiv în domeniul comunicării, această categorie de salariați este de mulți ani Cenușăreasa Culturii! De 6 ani salariaților din muzee și biblioteci li se tot promite că salariile lor se vor alinia celor din instituțiile de spectacol, eliminând actuala situație în care există cultură de gradul 1 și cultură de gradul 2. Răspunsul este actualul act normativ care instituie o nouă discriminare! Problemele de subfinanțare a domeniului cultural, devenite endemice, la care se adaugă lipsa unui dialog social real și articulat pe temele majore de interes ale personalului din sectorul cultural, gravele discrepanțe salariale și chiar discriminări aberante între categorii similare de lucrători din domeniu, pe criterii ce țin de natura ordonatorilor de credit și de modul ambiguu de formulare a legislației subsecvente, nu de complexitatea pregătirii profesionale și similaritatii muncii depuse, sunt de natură să genereze efecte cu consecințe dramatice la nivelul angajaților din muzeele și bibliotecile publice”, arată sindicatul.

În lipsa unui răspuns și a unor măsuri clare, personalul din muzeele și bibliotecile cu sindicate afiliate FNS Culturmedia ia în calcul declanșarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală. Printre formele de protest, sindicaliștii menționează și „greva de zel”, care va fi organizată în toate șantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, precum și oprirea întregii activități muzeale (ghidaje, orice activitate expozițională și educativă, orice activitate prestată în cadrul Săptămânii Altfel, cu excepția procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului, refuzul de a mai conduce delegații oficiale), considerând că toate aceste activități pot fi realizate doar de către personalul pentru care decidenții au considerat că este justificată creșterea salarială. De asemenea, personalul din muzeele publice din România cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor solicitate, solicitanții fiind îndreptați pentru prestarea acestor activități către muzeele ce au drept ordonator de credite Ministerul Educației.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sindicate cultura proteste