Societatea Europeana de Hipertensiune, in parteneriat cu Societatea Romana de Hipertensiune, organizeaza la Snagov, in perioada 9-15 septembrie, Scoala de vara 2017, cu participare internationala. Directori de curs ai evenimentului sunt Prof. Dr. Maria Dorobantu (Presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune si Presedinte al Grupului de lucru de Microcirculatie si Patofiziologie Coronariana al ESC) si Prof. Renata Cifkova, MD, CSc. (Coordonatorul ESH Sumer Schools, secretar al comitetului de programe educationale al ESH)
Datorita parteneriatului strans dintre SRH si ESH, Scoala de vara ESH este organizata pentru prima oara in Romania. Manifestare de anvergura in domeniu, scoala de vara reprezinta o oportunitate unica pentru tinerii medici cu interes deosebit pentru studierea hipertensiunii arteriale, de a-si insusi cunostinte aprofundate si de ultima ora din domeniu, de la notiuni de cercetare fundamentala si pana la aspectele de practica clinica curenta.
De asemenea participantii la acesta manifestare din 38 de tari din Europa, Asia, America Latina si Africa, printre care si 6 tineri medici romani, vor intra in cadrul unei retele de tineri cercetatori din domeniul hipertensiune arteriale , oportunitate unica de a-si valorifica si perfectiona cercetarile efectuate in domeniul hipertensiunii arteriale, totodata putand disemina cu usurinta rezultatele cercetarii lor.
Manifestarea reuneste un numar 56 speakeri din Europa – nume de marca din domeniu (Prof. Giuseppe Manica – presedintele comitetului de elaborare a ghidurilor de practica medicala in domeniul HTA, Prof. Costas Tsioufis – presedintele ESH, Prof. Enrico Agabiti Rosei – fost presedinte al ESH, Prof. Alberto Zanchetti – fost presedinte al ESH si fondator al primei Scoli de vara ESH) si 6 din Romania (Prof. Maria Dorobantu – Presedintele SRH, Prof. Doina Dimulescu, Prof. Dr. Crina Sinescu, Prof. Dr. Cristian Baicus, Conf. Dr.Roxana Darabont, Dr. Cornelia Bala si Dr. Oana Tautu).
Importanta aprofundarii cunostintelor din domeniul hipertesiunii arteriale de catre specialistii ce acorda ingrijiri medicale pacientilor hipertensivi rezulta din realitatea faptului ca mortalitatea prin boli cardiovasculare în România este printre cele mai ridicate din Europa, hipertensiunea fiind un important factor de risc modificabil în apariței bolii coronariene și a accidentului vascular cerebral.
Cresterea nivelului de pregatire al medicilor reprezinta o veriga importanta in incercarea continua de a se gasi o solutie optima pentru scăderea mortalității cardiovasculare, aceasta reprezentand preocuparea principală a cercetătorilor, clinicienilor și specialiștilor care se reunesc în cadrul Scolii de vara a ESH. În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă (in crestere in ultimii 11 ani) si aproximativ 1 din 5 români nu știe că are hipertensiune arterială, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce privește starea de sănătate, generată de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecțiunii. Alaturi de HTA, ceilalti factori de risc cardiovascular rămân o problemă critică. Dintre aceștia, diabetul zaharat, obezitatea si dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalența lor actuala este semnfiicativ mai mare decât în anul 2006 (obezitate 34.7%, diabet zaharat 12.2% si dislipidemie 77.3%), valorile acestor factori de risc fiind de doua si chiar trei ori mai mari in randul hipertensivilor.