x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Statul trebuie să cumpere urgent 120.000 de vaccinuri

Statul trebuie să cumpere urgent 120.000 de vaccinuri

de Dan Radu    |    22 Aug 2016   •   19:20
Statul trebuie să cumpere urgent 120.000 de vaccinuri
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

Ministerul Sănătăţii trebuie să cumpere în regim de urgenţă 120.000 de doze de vaccin hexavalent după ce contractul cu actualul furnizor – Polisano – a fost reziliat. Producătorul român nu a putut furniza numărul de vaccinuri cerut de minister pentru imunizarea bebeluşilor.

Notificarea Ministerului Sănătăţii privind rezilierea contractului cu Polisano a fost trimisă producătorului de medicamente săptămâna trecută, urmând ca măsura să intre în vigoare în termen de 15 zile. Până atunci, statul trebuie să achiziţioneze în regim de urgenţă 120.000 de doze din vaccinul folosit la imunizarea bebeluşilor. "Noile doze ar putea fi achiziţionate imediat după rezilierea contractului. În momentul acesta e o întârziere mică la grafic, dar nu sunt probleme până când vom lua prin procedură de urgenţă următoarele 120.000 de doze", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

Polisano a notificat ministerul că nu va putea asigura dozele de vaccin hexavalent pe care trebuie să le livreze conform contractului cadru, o situaţia care s-a mai întâmplat şi în trecut. Vaccinul hexavalent este folosit pentru prevenirea difteriei, hepatitei B, Haemophilus, poliomielitei, tusei convulsive şi tetanosului, fiind obligatoriu pentru copii.

Ministerul a anunţat că în contractul cadru cu viitorul furnizor va fi introdusă o normă minimă anuală de producere a dozelor de vaccin şi condiţii mai stricte.

Ministerul Sănătăţii a câştigat deja un proces cu Polisano, prin care i-a cerut despăgubiri pentru întârzierile la livrarea dozelor. Firma ar putea intra în insolvenţă

×