Speriaţi de recordul de infectări din weekendul trecut – peste 52.000 de cazuri – francezii iau măsuri. Noile restricţii preconizate pentru populaţie sunt un semnal şi pentru compatrioţii noştri – fiindcă, de la debutul pandemiei, autorităţile române au urmat, mai întotdeauna, modelul francez, pentru a ţine în frâu criza sanitară.
Franţa e iarăşi „în război”, de când s-a depăşit, în anumite zone ale ţării, pragul de 1.000 de cazuri pozitive la 100.000 de locuitori, acesta fiind cota maximă de alertă. Jumătate din paturile de la terapie intensivă sunt ocupate, iar măsurile restrictive, deja intrate în vigoare, par să nu mai aibă efect. În 54 de departamente, doi din trei francezi au interdicţie de circulaţie între orele 21.00 şi 6 dimineaţa – şi totuşi, infectările cresc. În ultimele zile, preşedintele Emmanuel Macron a convocat două consilii de apărare, pentru a discuta o chestiune iminentă: înăsprirea restricţiilor la nivel naţional.
Lockdown flexibil
Izolarea preconizată e mai flexibilă, comparativ cu lockdown-ul din primăvară, şi e „compatibilă cu economia”. Câteva caracteristici:
- interdicţie de circulaţie pentru populaţie, de seara până dimineaţa.
- şcoli, licee, colegii: rămân deschise, cel puţin o parte din ele, pentru a le permite părinţilor să-şi continue activitatea profesională. Ieri după-amiază, înainte de luarea de poziţie oficială a preşedintelui Macron, se vorbea despre posibilitatea ca doar universităţile să ţină cursuri online.
- ce se închide, ce nu: serviciile publice rămân, în principiu, deschise, iar business-urile strategice se menţin. Activităţile care nu presupun contact cu publicul şi care au nevoie de lucrători la locul faptei – industria, agricultura, construcţiile – se desfăşoară în continuare. Activităţile comerciale neesenţiale rămân închise.
-telemunca: este încurajată insistent.
Răul necesar
Experţii francezi susţin măsurile restrictive, altfel spitalele nu vor mai face faţă. Uniunea regională a profesioniştilor liberali din sănătate (URPS), din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, este cea care a cerut insistent izolare totală în weekend şi interdicţie de circulaţie după ora 19.00, în restul săptămânii.
Experienţa din primăvară a arătat că lockdown-ul e eficace, spun reprezentanţii Federaţiei spitalelor franceze (FHF). Miza este să se evite, din decembrie, cel de-al treilea val al pandemiei, care ar fi fatal atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru economie.
Măsurile restrictive durează cel puţin până la sfârşitul lui noiembrie. După aceea, se face o reevaluare, pentru se constata dacă se impun prelungiri.