x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Terapii antistres pentru oamenii suprasolicitaţi

Terapii antistres pentru oamenii suprasolicitaţi

de Oana Portase    |    07 Noi 2019   •   11:50
Terapii antistres pentru oamenii suprasolicitaţi

Stresul este principalul inamic al omului modern. Programul încărcat la muncă, treburile casnice, traficul, somnul agitat ne vor da tot organismul peste cap. Uneori nu este suficient doar să stăm acasă, să citim sau să dormim mai mult ca să scăpăm de stres şi să ne relaxăm organismul. Chiar dacă avem o zi liberă, mintea rămâne la fel de încărcată cu problemele de zi cu zi. Specialiştii ne recomandă câteva activităţi care ne vor relaxa mintea şi corpul.

Studiile arată că peste 75% dintre români se declară stresaţi şi suprasolicitaţi la locul de muncă. Pentru a nu ajunge să suferim de sindromul burnout, avem la dispoziţie terapii moderne, nu foarte costisitoare, care ne vor ajuta să ne relaxăm.

O modalitate inedită de relaxare este terapia prin plutire. Într-un bazin care nu este cu mult mai mare decât cada noastră de acasă se pun apă şi o cantitate mare de sare. Intrăm în acel bazin care se închide şi vom pluti în linişte, cu braţele deasupra capului, timp de o oră. În capsulă vom avea parte de lumină şi muzică ambientală. Studiile arată că bazinele oferă creierului o experienţă completă, anulând complet gravitaţia şi, implicit, şi eforturile pe care acesta la face pentru a o contracara. Datele mai arată că plutirea stimulează creierul să elibereze endorfine, astfel scăpăm şi de anumite dureri ale corpului. Beneficiile acestei terapii sunt multiple. Prin sesiunile de plutire se va diminua nivelul substanţelor legate de stres, anxietate, depresie, tensiune, boli de inimă. De asemenea, plutirea poate suspenda activitatea emisferei stângi – adică cea care coordonează logica şi gândirea analitică - şi poate activa puternic activitatea emisferei drepte. Astfel se vor dinamiza creativitatea, imaginaţia, intuiţia. Această terapie nu este recomandată, în schimb, celor care suferă de claustrofobie.

Yumeiho

Pe lângă stres, ne plângem şi de dureri de spate şi că dormim prost. Yumeiho este terapia perfectă pentru cei care petrec prea mult timp la birou şi nu au o postură corectă în faţa calculatorului. Yumeiho este un masaj cunoscut ca şi chiropractica japoneză. Principalul beneficiu este că ne ajută să avem o postură corectă, ne menţine armonia întregului corp şi astfel starea de sănătate este îmbunătăţită. Atenţie, însă! Yumeiho nu este masajul clasic pe o masă, ca la SPA. Această terapie se practică pe o saltea, iar terapeutul va trage de mâinile şi picioarele noastre în diverse poziţii. Masajul poate fi dureros, nu este unul de relaxare, însă, în timp, corpul nostru nu va mai fi atât de rigid şi vom fi mai relaxaţi. Muşchii noştri au „memorie”, aşa că este indicat să mergem cel puţin o dată pe săptămână dacă vrem să avem rezultate. Yumeiho va trata tulburările de statică și dinamică ale aparatului locomotor, stresul cu toate implicațiile și complicațiile sale, bolile degenerative (cronice) ale aparatului locomotor, tulburări funcționale ale organelor interne de origine vegetativ-vertebrală, tulburări neurologice de tip nevralgic apărute în urma unor fenomene degenerative sau iritații mecanice-radiculare şi tulburări funcționale ale țesuturilor moi implicate în mișcare.

Tradiţionalul SPA

Pentru cei care vor doar să se răsfeţe din când în când, o zi la SPA este ideală. Un pachet costă cam 200 de lei şi include, după caz, masajul ales, acces la piscină şi saună. Centrele de SPA oferă în această perioadă şi pachete de imunizare cu terapii speciale pentru perioada rece şi pentru întărirea organismului. Un astfel de pachet poate conţine o exfoliere corporală cu scrub din fructe, un masaj tonic cu unt sau uleiuri şi un masaj facial cu pietre calde. O altă terapie potrivită pentru această perioadă este cea cu apă fierbinte şi gheaţă. Se realizează într-o saună tip hamam, iar terapeutul alternează masajul cu apă caldă şi scrub din cuburi de gheaţă. La final, vei beneficia de un masaj relaxant pe bază de uleiuri.

Astfel de terapii ajută la eliminarea stresului şi a oboselii, la atenuarea durerilor şi crampelor musculare, ajută la eliminarea toxinelor din organism, la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi a limfei, la îmbunătăţirea puterii de concentrare, induc un somn odihnitor şi ajută la relaxarea generală a organismului.

Anger room

Dacă domnii nu preferă terapiile prin masaj, pot face o cură antistres cu ajutorul celebrelor „anger room”. Sunt acele încăperi speciale unde te duci şi cu ajutorul unor bâte sau ciocane spargi tot ce îţi iese în cale. De la televizoare la sticle şi calculatoare. O sesiune costă aproximativ 80 de lei şi primeşti echipament de protecţie.

 

 

×
Subiecte în articol: terapii anistres