x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tinerii români, „nepotriviţi” pe piaţa muncii

Tinerii români, „nepotriviţi” pe piaţa muncii

14 Mai 2019   •   19:00
Tinerii români, „nepotriviţi” pe piaţa muncii

O treime din tinerii români, care au terminat cel puţin liceul, nu lucrează în domeniul în care şi-au făcut studiile, arată cel mai nou raport Eurostat despre rata de „nepotrivire a competențelor” (skills missmatch). Concret, în ultimii cinci ani, numai 28% dintre absolvenţii de studii superioare au ajuns să aplice cunoştinţele pe care le-au învăţat în timpul facultăţii.

Potrivit Eurostat, ratele de neconcordanță sunt mai mari în cazul tinerilor absolvenţi de liceu, decât în cazul celor care au ajuns să fie oficial înmatriculaţi la o facultate, master, doctorat, în vârstă de 25-34 ani, adică 35%. În mod surprinzător, în privința absolvenților de facultate, rata de nepotrivire este în creștere, ajungând în 2018 la 28,6%, cea mai mare din 2014 încoace.

Riscurile la care se expun

În acelaşi timp, raportul Eurostat explică şi de ce este necesar ca studiile tinerilor să fie corelate cu meseria pe care vor să o urmeze imediat după facultate. Tinerii se pot confrunta cu frustrări din cauza lipsei unui beneficiu avut de pe urma studiului și a efortului dedicat învățării și pot genera pierderi economice pentru companii, ca urmare a eficienței mai scăzute și/sau costurilor suplimentare de dobândire a unor competențe specifice la locul de muncă. (Theodora Şutiu)

Cele mai mici rate din 2018

Formarea profesorilor și Științele Educației – 38,7%

Umaniste, limbi și arte – 54,8%

  • tiințe sociale, jurnalism + Afaceri, administrație și drept – 22,7%
  • tiințe naturale, matematică și IT – 69,6%

Inginerie și construcții – 45,9%

Agricultură, forestier, pescărie și veterinar – 56,4%

Sănătate – 22,7%

Servicii – 44%

 

×