x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tinerii, rugaţi să doneze celule stem hematopoietice

Tinerii, rugaţi să doneze celule stem hematopoietice

de Monica Cosac    |    29 Mai 2019   •   11:16
Tinerii, rugaţi să doneze celule stem hematopoietice

La fiecare 35 de secunde, undeva în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar pentru mulţi dintre aceşti pacienţi, singura soluţia este transplantul de celule stem hematopoietice. Şi în România există mulţi bolnavi care au nevoie de acest tip de transplant, atrag atenţia medicii şi reprezentanţii pacienţilor, care au făcut un apel, ieri, către tinerii până în 45 de ani, să se înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

 

În fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei, pentru transplant, iar printre ei sunt şi mulţi pacienţi români diagnosticaţi cu cancere de sânge.

„Pentru donatori, nu este nici greu, nici dureros. Este o intervenţie într-adevăr uşor invazivă, dar nu dureroasă. Dar, punând în balanţă de fapt că vom salva o viaţă, atunci durerea nu mai există. Important este să ne dorim acest lucru, pentru că în România nu prea există cultul donării de organe, de celule (…) Fiecare îşi poate face un test cu un kit la cerere, pe care noi îl vom pune la dispoziţie, un raclaj în cavitatea bucală, care poate fi trimis la laborator pentru a fi încadrat din punct de vedere genetic în lista donatorilor”, a explicat, ieri, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge. 

În România, transplant de celule stem hematopoietice se poate face la Institutul Fundeni şi la Spitalul Universitar, „în mod gratuit”, a mai precizat Irimia, costurile pentru o astfel de intervenţie în străinătate ajungând, în urmă cu zece ani, la 150.000 de euro.

„Avem nevoie de populaţia tânără din România să se înscrie în registrul naţional (…) Registrul, de fapt, este o bază de date şi nu implică nimic, decât un consimţământ şi o testare, să vedem amprenta genetică a fiecăruia. În momentul în care cineva din lumea asta se potriveşte cu tine, atunci vei fi sunat şi reîntrebat dacă eşti de acord să donezi aceste celule stem”, a explicat conf. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular. „Foarte multe leucemii, în special leucemiile acute, au indicaţie de transplant de la diagnostic, există categoria de pacienţi cu mielom multiplu, la care terapia standard la toţi pacienţii eligibili este ca, după terminarea celor şase cicluri de chimioterapie, să facă autotransplant de primă linie”, a mai spus dr. Tănase.

Înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se poate face până la 45 de ani, însă, dacă un pacient are în familie un donator compatibil, aceasta se poate face până la vârsta de 60 de ani.

Din păcate, în acest moment, pentru circa 50% dintre pacienţii români care nu au donator înrudit, nu există donatori compatibili nicăieri în lume şi nu au şansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice, care le-ar putea salva viaţa.

Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor din sânge (leucocite, hematii și trombocite), iar transplantul cu acest tip de celule este indicat, în prezent, nu numai în bolile hematologice, ci şi în alte tipuri de afecţiuni grave, precum: bolile autoimune sau boli neurologice.

63.177 de persoane sunt înscrise, în prezent, în Registrul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice

Înscrierea în Registrul Donatorilor se poate face pe www.registru-celule-stem.ro, completând un formular cu datele personale de contact

 

 

×
Subiecte în articol: donare celule stem