x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Terapii revoluționare, dar inaccesibile pacienților

Terapii revoluționare, dar inaccesibile pacienților

de Monica Cosac    |    21 Iul 2016   •   20:30
Terapii revoluționare, dar inaccesibile pacienților
Sursa foto:

Medicamentele biologice au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul unor pacienți cu boli foarte grave. Maladii precum cancerul, diabetul, accidentul vascular cerebral, bolile autoimune sau cele neuro-degenerative (Alzheimer, scleroza multiplă, Parkinson) ar putea fi tratate mult mai eficient în ţara noastră cu ajutorul acestor medicamente obţinute din celule sau organisme vii.

Alcătuite din substanţe care, adesea, sunt produse în mod natural de organismul uman, medicamentele biologice sunt tratamente de ultimă generaţie, mai scumpe, dar mult mai eficiente, comparativ cu medicamentele convenţionale, spune medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. Tocmai de aceea, ele sunt folosite cu succes atât în prevenirea unor afecţiuni din cele mai grave, cum sunt şi cele oncologice, cât, mai ales, în tratarea acestor maladii. Potrivit medicului, medicamentele biologice au început să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte, în special pentru pacienţii care suferă de diverse forme de cancer.

“Aceste medicamente țintesc la nivelul ADN-ului uman și ajută organismul să se refacă (...) Influența medicamentelor biologice se evidențiază pentru că, dacă în urmă cu 20 de ani, un pacient cu cancer colo-rectal metastazic trăia cam patru-cinci luni, acum, cu acces la noile terapii, trăiește cel puţin doi ani. La fel în melanomul malign metastazic, cancerul la sân”, a explicat dr. Geantă, la lansarea campaniei “Pentru Viață”, dedicată biotehnologiei și medicamentelor biologice, în cadrul programului “Health Innovation Agenda”.

“Terapiile biologice au schimbat și continuă să schimbe fundamental destinul pacienților cu boli grave, precum cancerul, diabetul, poliartrita reumatoidă, infarctul miocardic sau bolile inflamatorii intestinale”, a adăugat medicul, subliniind că obligația statelor este să asigure accesul la aceste medicamente. Legat de procesul de fabricare al acestor medicamente, Geantă a subliniat că este mult mai complex faţă de cel prin care sunt obţinute produsele farmaceutice chimice, tocmai pentru că utilizează enzime și microorganisme, ceea ce necesită şi o mult mai atentă monitorizare. Dacă un medicament chimic convențional are nevoie de aproximativ 50 de teste de calitate și monitorizare pe parcursul tehnologic, cel biologic necesită de cinci ori mai multe, adică 250 de teste.

“Pacienţii îşi vor cere dreptul la viaţă”

Reprezentanții asociațiilor de pacienți spun că terapiile biologice sunt “salvatoare de vieţi”, însă pentru statul român nu este un argument suficient pentru a le oferi bolnavilor. Pacienţii români au acces la un număr extrem de mic de medicamente biologice, dintre cele disponibile la nivel mondial.  

“Vorbim de funie în casa spânzuratului. Avem medicație pe piața europeană şi mondială, dar în România nu avem”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. Potrivit acestuia, “pacienţii sunt din ce în ce mai informaţi şi vor face presiuni pentru a-şi câştiga dreptul la viaţă”.

Peste 350 de milioane de pacienţi beneficiază, la nivel mondial, de medicamentele fabricate cu ajutorul biotehnologiei, viaţa lor fiind îmbunătăţită datorită acestor tratamente. Utilizarea biotehnologiei în dezvoltarea noilor terapii este în creştere şi se estimează că medicamentele biologice vor deveni cele mai utilizate produse medicale în următorii ani.    

 

În prezent, peste 700 de medicamente biotehnologice sunt testate, pentru mai mult de 100 de afecţiuni, 300 dintre noile terapii fiind destinate tratării cancerului. Biotehnologia este implicată, de asemenea, în dezvoltarea de tratamente pentru bolile rare, multe cu origine genetică, care afectează aproape 30 de milioane de europeni.

×