x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ultima săptămână fără penalități la taxele locale

Ultima săptămână fără penalități la taxele locale

23 Sep 2020   •   09:04
Ultima săptămână fără penalități la taxele locale

Proprietarii de imobile (clădiri, terenuri, locuințe) și autoturisme mai au doar o săptămână la dispoziție pentru a-și plăti taxele locale pe aceste proprietăți. În cazul neachitării, după data de 30 septembrie se vor aplica penalități de 2% pe lună (sau fracțiune de lună) din cuantumul obligației principale.

 

Penalitățile se aplică începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență (1 octombrie), ceea ce înseamnă că plata în oricare zi din octombrie se va considera întârziată cu o lună, deci penalizarea va fi de 2%.

În fiecare an, în primele luni se acordă bonusuri de până la 10% pentru achitarea integrală a taxelor locale (de regulă, până la 31 martie, dar în 2020 s-a prelungit acest termen până la 31 iulie), apoi nu se mai acordă bonusuri până la 30 septembrie, iar după această dată se aplică penalități de întârziere.

 

Exemple de calcul

Pentru terenuri și clădiri, taxele locale se calculează în funcție de zona în care sunt amplasate - descrescător de la centru la periferii, de la intravilan la extravilan, respectiv de la municipiu la oraș, comună etc. De regulă, proprietarul unei locuințe va plăti impozit și pe terenul ocupat de clădire, iar în cazul blocurilor cu mai multe etaje impozitul se împarte între proprietarii de pe etajele aferente terenului ocupat. Pentru un apartament de 60 mp, cu două camere, situat într-un bloc din zona semicentrală a unui municipiu, impozitul poate fi între 120 și 150 de lei.

Pentru autoturisme și alte mijloace de transport (de exemplu, motociclete sau ambarcațiuni), taxele se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a motorului - în sumă fixă până la 1.000 cmc, apoi cu câte un adaos pentru fiecare grupă de 200 cmc în plus față de acest plafon. Pentru un autoturism Dacia Logan, taxa locală poate fi între 40 și 64 de lei. (Dan Străuț)

 

Pentru mijloacele de transport hibride sau electrice, primăriile din majoritatea localităților oferă scutiri de până la 50% din taxele locale pe aceste proprietăți.

 

Evitați executarea silită!

În cazul unei întârzieri prelungite pe mai mult de un an, Fiscul poate emite un titlu executoriu, apoi va proceda la instituirea de popriri asupra disponibilităților bănești ale debitorilor (de natură salarială, pensii, chirii etc.) precum și poprirea conturilor bancare. Iar în final se poate ajunge chiar la valorificarea proprietății prin vânzare la licitație publică.

×