x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un bolnav a câştigat în instanţă dreptul la viaţă. Statul a făcut recurs

Un bolnav a câştigat în instanţă dreptul la viaţă. Statul a făcut recurs

de Cristian Anton    |    22 Mar 2019   •   09:45
Un bolnav a câştigat în instanţă dreptul la viaţă. Statul a făcut recurs
Sursa foto: sodapix/Getty Images/F1online RF

Un bolnav din Constanţa şi-a câştigat realmente dreptul fundamental la viaţă în instanţă, după ce a dat în judecată statul pentru că nu îi asigură singurul medicament capabil să îi prelungească zilele. Un judecător i-a dat dreptate şi a emis o ordonanţă preşedinţială prin care a obligat Ministerul Sănătăţii să-i pună gratuit la dispoziţie medicamentul, salvându-i, practic, viaţa. Ce a urmat este de domeniul irealului. Statul a făcut recurs. Recurs la dreptul la viaţă al unui om.

Judecătoria Constanţa a pronunţat pe 28 februarie 2019 probabil cea mai îngrozitoare sentinţă din istoria sa, prin care a obligat statul să respecte dreptul la viaţă al unui om. „Admite cererea formulată de către reclamantul M.A.G., în contradictoriu cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa. Obligă pârâtele la asigurarea către reclamant, în mod gratuit, a tratamentului cu medicamentul regorafenib (denumire comercială Stivarga), astfel cum a fost prescris de medicul oncolog, pe o perioadă de 6 luni, începând cu data formulării prezentei acţiuni. Executorie”, sună ordonanţa preşedinţială emisă de instanţă.

Normele procedurale au dat ulterior naştere unei situaţii de un cinism ieşit din comun. Pe 1 martie 2019, Ministerul Sănătăţii a făcut apel la sentinţa Judecătoriei Constanţa, cale urmată pe 6 martie şi de celelalte pârâte, CNAS şi CAS Constanţa. Cu alte cuvinte, statul român a făcut recurs la dreptul la viaţă al unui om.

Dosarul a fost înregistrat la judecătorie pe 4 februarie 2019 de către Adrian Gabriel Mihai, care şi-a jucat astfel ultima sa şansă la viaţă. Şi a reuşit o premieră în sistemul de drept, obligând statul să-i respecte dreptul fundamental la viaţă. Potrivit ziarului Replica de Constanţa, cel care a descoperit acest caz halucinant, judecătorul a motivat decizia prin faptul că „autoritatea centrală are obligaţia de a administra în mod judicios fondurile alocate astfel încât să fie asigurat dreptul la sanătate pentru toate persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate”.

A putut pe cont propriu doar o lună

Adrian Gabriel Mihai a fost diagnosticat în 2013 cu tumoră voluminoasă exofitică de ileon, iar ulterior cu metastază hepatică de tumoră stromacală gastrointestinală (GIST), afecţiuni pentru care a fost operat de trei ori, ultima oară la Spitalul Clinic de Urgenţă „Agrippa Ionescu”, se arată pe replicaonline.ro. În 2018, medicul oncolog a constatat că boala s-a agravat şi i-a prescris un nou medicament, Stivarga, pentru o perioadă de şase luni. Stivarga costă însă peste 20.000 de lei pe lună şi nu figurează pe lista medicamentelor compensate, iar bolnavul a putut să-şi asigure, prin eforturile proprii, doar doza pentru prima lună. Pentru restul până la cele şase luni a cerut ajutorul Ministerului Sănătăţii, care, însă, l-a refuzat. În disperare de cauză, constănţeanul a dat statul în judecată, iar fiecare zi pe care o trăieşte acum i se datorează unui judecător.

 

×
Subiecte în articol: bolnav constanta instanţa