O mare parte a clasărilor din justiție sunt date din cauza slabei pregătiri a procurorilor, susține un avocat, apărător într-unul dintre cele mai grele dosare de culpă medicală din judeţul Argeș. Pentru că unele lucrări implică multe cunoștințe şi noţiuni medicale, avocatul spune că se renunță, pur şi simplu, la trimiterea în judecată, deoarece este soluția cea mai la îndemână. Judecătorii confirmă, practic, prin decizii, cele spuse de avocat, după ce au întors o hotărâre și le-au cerut procurorilor să investigheze mai bine moartea unui tânăr.
De cinci ani, doi părinți din Argeș așteaptă să se facă lumină în dosarul morții fiului lor. Alin Nițescu, un tânăr în vârstă de 32 de ani, care fusese diagnosticat cu probleme psihice, s-a stins sub ochii fratelui lui, Doru Nițescu, unul dintre regizorii de valoare ai României.
S-a întâmplat într-o clinică privată din Pitești, după ce pacientului i-a fost administrată o injecție cu Olanzapină, o substanță pe care medicul i-a prescris-o. După tratament, Alin a intrat în comă și a fost trimis rapid la Spitalul Judeţean de Urgență din Pitești, însă cu o ambulanță care avea doar asistent medical. Clinica privată nu avea secție de Terapie Intensivă, iar când reprezentanții unităţii medicale au cerut ajutorul Salvării, nu au spus cât de gravă este situația.
După moartea bărbatului, părinții lui au început lupta în justiție și au făcut plângeri ca să afle exact de ce și-au pierdut copilul, dar anii petrecuți la porțile Parchetului Pitești și ale Inspectoratului de Poliție Argeș le-au adus doar mâhnire. „S-au făcut expertize, s-au adus hârtii, s-au făcut audieri, de unele s-a ținut cont, de altele nu. Pe una dintre expertizele medicilor legiști spune clar faptul că dacă Alin nu făcea injecția nu murea, dar dosarul a fost clasat. Am făcut plângere împotriva deciziei procurorilor și judecătorii au admis-o și le-au trimis dosarul înapoi pentru cercetări”, povestește, mâhnit, Viorel Nițescu, tatăl tânărului decedat. Avocat în această cauză este Ion Tufeanu, unul dintre cei mai vechi apărători din Argeș și care are o explicație șocantă pentru clasare.
„Este o speță complexă, care necesită cunoștințe medicale. Nu doar că nu există curaj din partea anchetatorilor să își asume unele decizii, ci nu au nici pregătire suficientă. Nu mai avem procurori cu cunoștințe care să le dea puterea să ia taurul de coarne. Judecătorii nu au fost de acord cu clasarea, au cerut reluarea cercetării penale, refacerea actelor medico-legale, le-au dat 17 îndrumări, dar nu au fost respectate toate. Dosarul a fost clasat din nou, a doua oară, iar cel care a făcut asta este un procuror stagiar, iar noi vom ataca decizia iar. Este o mare problemă în sistemul de justiție pentru că procurorii în vârstă au ales să plece, mulți s-au pensionat, iar cei tineri nu mai au de la cine să învețe”, a explicat avocatul.
Medicul acuzat de către familie este un psihiatru din Câmpulung Muscel, care a ales să se lupte cu tatăl tânărului mort într-o instanță civilă. Doctorul l-a dat în judecată pe Viorel Nițescu pentru discreditare.
Tatăl tânărului mort spune că o expertiză dintre cele care instanța a cerut să fie refăcute ar fi fost trimisă la aceiași specialiști care au dat primul verdict. Omul povestește că un medic legist argeșean i-a spus că fiul lui avea șanse să trăiască.