x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social UNICEF: S-ar putea declanșa epidemii dezastruoase

UNICEF: S-ar putea declanșa epidemii dezastruoase

de Monica Cosac    |    27 Apr 2020   •   10:30
UNICEF: S-ar putea declanșa epidemii dezastruoase
Sursa foto: Sonar512/Getty Images/iStockphoto

Din cauza pandemiei de coronavirus, care continuă să se extindă pe întregul mapamond, foarte multe țări au suspendat campaniile de imunizare în masă. Astfel, milioane de copii riscă să nu beneficieze de vaccinurile vitale împotriva rujeolei, difteriei și poliomielitei, iar aceste perturbări ar putea conduce la epidemii dezastroase, atât în acest an, cât și mai târziu, avertizează UNICEF, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Vaccinării. În România, chiar și înainte de apariția COVID-19, era epidemie de rujeolă, boală care poate fi fatală, dar pentru care nivelul de vaccinare a scăzut în ultimii ani.

 

Potrivit ultimelor informaţii, pe fondul pandemiei de COVID-19, majoritatea ţărilor au suspendat campaniile de imunizare în masă împotriva poliomielitei, iar 25 de ţări au amânat campaniile de vaccinare antirujeolică a populaţiei, notează un comunicat al Fondului ONU pentru copii.

Situația actuală se suprapune însă peste un nivel deja scăzut de imunizare. „Chiar şi înainte de pandemia de COVID-19, în fiecare an, 20 de milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu aveau acces la vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei şi altor boli. La nivel mondial, peste 13 milioane de copii cu vârsta mai mică de un an nu au fost vaccinaţi în 2018, mulţi dintre ei trăind în ţări cu sisteme sanitare deficitare”, avertizează UNICEF, subliniind că în contextul actualelor perturbări, „această situaţie ar putea conduce la epidemii dezastruoase în 2020 şi mai târziu”. „Întreruperea activităţii serviciilor de vaccinare din cauza pandemiei de COVID-19 pune în pericol soarta a milioane de copii”, spune Robin Nandy, consultant principal şi coordonatorul programelor de imunizare în cadrul UNICEF, citat într-un comunicat al organizației.

 

Rată de vaccinare scăzută

Deși Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de 95% - nivel care asigură protecţia împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare, în România, în cazul vaccinului rujeolic, de exemplu, acoperirea este de circa 85% la prima doză (care se administrează la vârsta de un an), și de 65% la doza a doua (la vârsta de cinci ani).

Acest lucru a condus la apariția unei epidemii de rujeolă (2016), care continuă să facă victime. În cei 4 ani, s-au înregistrat 19.813 cazuri, dintre care 64 de decese, majoritatea fiind în rândul copiilor. Potrivit INSP, în perioada 13.04.2020 – 17.04.2020 au fost raportate 57 de cazuri noi în patru județe: Satu Mare, Cluj, Bihor, Timiș.

În acest context, ministrul Sănătății a făcut un apel către populație să nu renunțe la vaccinurile de rutină. „Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul României în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă, deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

 

„Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie să fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale, cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

×