Numărul românilor care spun că se vor vaccina cu siguranță împotriva virusului SARS-CoV-2 a crescut în ultimele două luni, ajungând la 35%, în prezent, față de 21,8%, cât arăta un sondaj realizat la mijlocul lunii noiembrie 2020. Însă specialiștii spun că această creștere nu este suficientă pentru a putea controla epidemia în țara noastră. Un procent cuprins între 74% și 86% din populația României ar trebui să fie vaccinată, pentru a opri răspândirea bolii, consideră medicul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș.
Cu toate că șase din zece români se declară îngrijorați (48%) și foarte îngrijorați (11%) în legătură cu pandemia de coronavirus, doar 35% afirmă că vor să se vaccineze „cu siguranță” și au încredere în eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19, relevă un sondaj realizat de GSSC Avangarde, în luna ianuarie, pe tema pandemiei de COVID și a campaniei de vaccinare. Procentul celor care susțin că sigur nu se vor vaccina este de 30% dintre respondenți, iar cel al indecișilor este de 27%.
Același sondaj, arată că aproape 40% dintre respondenți nu cred în eficiența vaccinurilor anti-COVID, din informațiile pe care le au de la începutul campaniei de vaccinare și până acum. Pe de altă parte, 71% din respondenți au spus că e un lucru bun că se ocupă Armata de campania de vaccinare. Cel mai ridicat consens este la capitolul restricții: opt din zece români (79%) nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală.
Sondajul GSSC Avangarde a fost realizat, în perioada 15 - 17 ianuarie, pe un eșantion de 710 persoane.
77% din respondenții sondajului Avangarde se pronunță în favoarea redeschiderii școlilor pe 8 februarie.
Factorii care pot influența revenirea la normalitate
Pentru că toată lumea așteaptă revenirea la o viață normală, se pune problema câți oameni vor trebui, totuși, vaccinați pentru a opri răspândirea bolii?
„Din modelare matematică pe datele existente astăzi, între 74% și 86% din populație, în funcție de scenariile care pot apărea”, spune dr. Călin Muntean, șeful Departamentului de Sănătate Publică al DSP Timiș și lector la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.
Potrivit medicului, acest procent depinde de mai mulți factori: cât de infecțioasă este tulpina virală, cât de eficient este vaccinul și de cât de mult suntem pregătiți să continuăm cu restricțiile.
Spre exemplu, luând în calcul prima variantă a virusului SARS-CoV-2 și un număr de reproducere (R - numărul de persoane pe care fiecare persoană infectată le va infecta, în medie) de 3, „nivelul corespunzător de imunitate a efectivului pentru această valoare de R este de 67%, deci presupunând o eficacitate a vaccinului de 90%, trebuie să vaccinăm 74% din populație pentru a opri virusul să avanseze mai departe”.
Noua tulpină schimbă procentul
Însă apariția noilor tulpini ale virusului modifică acest procent. „Dovezile sugerează că tulpina din Marea Britanie este de 30-50% și poate până la 70%, mai infecțioasă decât cea originală. Alegând valoarea de 50%, nivelurile de vaccinare necesare sunt împinse până la 86%”, explică medicul pe pagina sa de Facebook, precizând că, în cazul folosirii vaccinurilor Oxford și Sinovac, care au o eficiență de 50-70%, toată lumea ar trebui să primească vaccinul pentru a opri răspândirea bolii.
„Ceea ce este cu adevărat necesar este o echipă de strategie în sănătate publică și un plan coerent pe termen lung: unul care să includă atât implementarea rapidă a vaccinării, cât și distanțarea și testarea socială continuă pentru cel puțin un an de acum încolo”
Dr. Călin Muntean, DSP Timiș