x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Usturoiul e greu de găsit, cartofii s-au scumpit

Usturoiul e greu de găsit, cartofii s-au scumpit

de L. Budin    |    16 Mar 2020   •   10:23
Usturoiul e greu de găsit, cartofii s-au scumpit

Românii au profitat şi de sfârşitul de săptămână ca să îşi facă provizii. În pieţele Capitalei se fac dezinfecţii periodice, iar precupeţii poartă mănuşi de unică folosinţă. Anumite produse au deja preţuri uşor mai mari la tarabă. La raft, în magazine, continuă să dispară făina, mălaiul, carnea şi, mai nou, mâncarea pentru animalele de companie.

 

Peste tot e la fel: coadă, coadă, coadă. Rafturile cu dulciuri, cu snacksuri şi cu băuturi alcoolice sunt cel mai puţin solicitate. În rest, totul dispare în ritm rapid. După ce şi-au umplut cămările, oamenii şi-au adus aminte şi de căţeii şi pisicile din familie. La farmaciile veterinare şi în magazinele specializate se stă la rând pentru „boabe”, hrană umedă sau nisip de litieră. Unii cumpără saci întregi de hrană uscată.

 

Organe şi oase garf

În pieţe, la anumite produse de bază, preţul a crescut uşor. Cartofii care, săptămâna trecută, erau 2,50 lei kilogramul, afişează acum 3 lei sau peste. În măcelării, rafturile cu carne de pui se golesc la prima oră şi se vinde tot: de la ciocănele la pipote şi gâturi. Carnea de porc se dă şi ea rapid, astfel că, spre prânz, mai rămân în vitrinele frigorifice doar organele şi oasele garf. Toate afişează preţuri mai mari cu 1 leu.

Tarabele s-au golit de lămâi, iar usturoiul e rar la vedere. Când se găseşte, are preţ de delicatesă: 15 lei funia. 

 

Îngrijorări şi zvonuri

Tarabagiii sunt îngrijoraţi. Unii se tem că se vor închide pieţele sau că nu se va mai permite accesul în Bucureşti - iar asta înseamnă că nu vor mai putea să-şi aducă marfa din afara Capitalei. Un măcelar vine cu zvonul cum că o firmă autohtonă de mezeluri îşi va redirecţiona toată producţia către armată.

Florăresele ambulante încearcă să îmbie muşteriii cu zambile şi lalele ieftine, dar în zadar. Bătrânei târându-şi anevoie căruciorul de piaţă încearcă să-l umple cu fasole uscată, ceapă sau bunuri neperisabile.

Chiar şi la tarabele sibienilor, cu specialităţi accesibile nu oricărui buzunar, e coadă. Lumea cumpără mezeluri crud-uscate, caşcaval şi unt. La o astfel de tarabă, într-o piaţă din Sectorul 6, un bătrân înalt îşi aşteaptă politicos rândul, apoi îi cere vânzătoarei: „Daţi-mi un antivirus”. Femeia răspunde, imperturbabil: „La jumate sau la litru?”.  

 

„Cumpăraţi chibzuit!”

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), reprezentând industria de retail din România, îi îndeamnă pe români să cumpere chibzuit –  fiindcă „a cumpăra mai mult decât ai nevoie poate însemna uneori să îi lași pe ceilalți fără produsele de care și ei au nevoie”.

Edilul Capitalei, Gabriela Firea, dă asigurări că apa de la robinete este potabilă, fiind verificată de Apa Nova de 2-3 ori pe zi – deci bucureştenii nu trebuie să-şi facă stocuri de apă plată. „Eu îi rog pe cetățeni, în primul rând din București (...), să aibă totuși încredere în autoritățile centrale și locale, pentru că noi muncim, dar ei trebuie să stea acasă. Doar activitățile esențiale trebuie să funcționeze, restul pot să ia o pauză pentru o perioadă de timp”, spune Firea.

 

„Lucrăm îndeaproape cu autoritățile, furnizorii și partenerii noștri logistici pentru a asigura furnizarea de bunuri în magazine și pentru a aproviziona depozitele logistice cu produsele a căror cerere este ridicată”.

 

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România

 

 

 

 

×