Vaccinul dezvoltat de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a primit undă verde în SUA, pentru adulții cu vârsta de 60 de ani și peste, dar sunt așteptate autorizări în curând și pentru alte vaccinuri similare de la alți producători, precum Pfizer și Moderna.
Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat, miercuri, că a autorizat punerea pe piață în Statele Unite a vaccinului Arexvy împotriva RSV, acesta devenind astfel primul vaccin autorizat pentru protecția împotriva unei boli respiratorii comune care poate fi fatală atât pentru copiii mici, cât și pentru persoanele în vârstă, sau pentru cei cu boli pulmonare, cardiovasculare, diabet sau cu sisteme imunitare slăbite.
„Aprobarea de astăzi a primului vaccin RSV este o realizare importantă a sănătății publice pentru a preveni o boală care poate pune viața în pericol”, a spus Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică al FDA, citat pe site-ul agenției americane.
Decizia „marchează un punct de cotitură în efortul nostru de a reduce povara semnificativă a RSV”, consideră Tony Wood, directorul științific al GSK.
Vaccinul Arexvy a fost aprobat pe baza unui studiu efectuat pe 25.000 de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste, care a arătat că o singură doză a fost eficientă în proporție de 83% împotriva bolilor cauzate de RSV și mai mult de 94% împotriva formelor severe de boală.
Cercetătorii vor continua să urmărească voluntarii înscriși în studiu timp de trei sezoane de infecții cu acest virus, pentru a evalua durata protecției, precum și siguranța și eficacitatea vaccinării cu mai multe doze.
Cele mai frecvente efecte secundare raportate de cei care au primit vaccinul au inclus: durere la locul injectării, oboseală, dureri musculare, dureri de cap și rigiditate articulară.
Săptămâna trecută, același vaccin a primit aviz favorabil din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Prevenirea infecției cu RSV la persoanele în vârstă este considerată o problemă de sănătate publică prioritară, astfel că agenția a anunțat că a recomandat autorizarea vaccinului pentru utilizare în Uniunea Europeană, iar decizia finală a Comisiei Europene este aşteptată în perioada următoare.
Este extrem de contagios și provoacă pneumonii și bronșiolite
RSV este un virus extrem de contagios care provoacă infecții ale plămânilor și ale căilor respiratorii la indivizi de toate grupele de vârstă, precizează FDA. Circulația RSV este sezonieră, începând de obicei în timpul toamnei și atinge vârful în timpul iernii. La adulții în vârstă, este o cauză frecventă a bolii tractului respirator inferior, care afectează plămânii și poate provoca pneumonie și bronșiolită (inflamarea căilor respiratorii mici din plămâni), care pun viața în pericol.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, în fiecare an, RSV duce la aproximativ 60.000-120.000 de spitalizări și 6.000-10.000 de decese în rândul adulților cu vârsta de peste 65 de ani.
Ratele de infecții cu RSV și gripă au scăzut la nivel global în timpul pandemiei de COVID-19, dar au crescut semnificativ odată cu ridicarea restricțiilor, copiii mici fiind, de asemenea, puternic afectați, mai ales în ultima iarnă.
Infecția cu virusul sincițial respirator este și cea mai frecventă cauză de spitalizare la sugar, la nivel global. Potrivit medicilor, bronșiolita produsă de RSV poate evolua extrem de sever, mai ales la acei sugari care au comorbidități (malformații cardiace congenitale, boli neurologice sau sechele asociate prematurității).
Mai multe vaccinuri în fazele finale de testare
Alte trei vaccinuri împotriva RSV pentru adulții în vârstă se află, de asemenea, în fazele finale de testare.
Pfizer a anunțat că se așteaptă ca FDA să ia o decizie cu privire la vaccinul Pfizer împotriva VRS pentru adulții în vârstă până la sfârșitul lunii mai. Agenția americană analizează, de asemenea, un vaccin al Pfizer conceput să fie administrat femeilor însărcinate pentru a conferi imunitate și a proteja sugarii și este așteptată o decizie în acest sens până la sfârșitul lunii august.
De asemenea, Moderna finalizează un studiu de fază 3 al unui vaccin pentru RSV la adulții în vârstă și se așteaptă să prezinte rezultatele la FDA pentru aprobare în următoarele câteva luni.
Și producătorul Bavarian Nordic spune că va raporta în acest an rezultatele unui studiu de fază 3 al vaccinului său împotriva RSV pentru adulții în vârstă. „Așteptăm decenii un vaccin RSV eficient și sigur și au existat numeroase încercări care au eșuat”, a spus Paul Chaplin, președintele Bavarian Nordic, citat de CNN.
Anul trecut, UE a aprobat un tratament preventiv cu anticorpi împotriva RSV, dezvoltat de firma farmaceutică britanică-suedeză AstraZeneca și Sanofi din Franța, care conferă o protecție temporară.
Primele tentative de imunizare, în 1966
RSV a fost descoperit pentru prima dată în 1956, când cercetătorii au izolat un virus dintr-o populație de cimpanzei cu boli respiratorii. Lupta oamenilor de știință cu acest virus a început în anii ′60, din păcate cu o tragedie.
Potrivit CNN, un prim potențial vaccin realizat cu un virus RSV care a fost tratat chimic pentru a-l face inert și amestecat cu un ingredient numit alaun, pentru a trezi sistemul imunitar și a-l ajuta să răspundă, a fost testat într-un studiu clinic din SUA, între 1966 și 1968. Inițial, a fost testat pe animale, care l-au tolerat bine, apoi a fost administrat copiilor, care păreau să răspundă bine.
Din păcate, când a început sezonul RSV, doi copii au murit, iar mulți alții au fost spitalizați cu infecții severe, iar vaccinurile experimentale care le fuseseră administrate s-au dovedit că sporeau infecția, în loc să îi protejeze împotriva ei. Rezultatele studiului respectiv au reprezentat „un șoc seismic pentru știința vaccinării”, iar eforturile cercetătorilor de a dezvolta vaccinuri și tratamente împotriva RSV au fost oprite o perioadă pentru a încerca să afle ce a mers atât de prost.
Aprobarea vaccinului anti-RSV este considerat „un moment foarte important”, tocmai pentru că oamenilor de știință le-a luat foarte mult timp să deslușească misterele și secretele” acestui virus.