x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vibraţii, în fel şi chip: Săptămâna Sunetului la Bucureşti

Vibraţii, în fel şi chip: Săptămâna Sunetului la Bucureşti

de L. Budin    |    05 Mar 2020   •   19:30
Vibraţii, în fel şi chip: Săptămâna Sunetului la Bucureşti

Până pe 8 martie, bucureştenii sunt invitaţi la Săptămâna Sunetului – un eveniment organizat de Asociaţia Jumătatea plină, care expune complexitatea fenomenului sonor la nivel artistic, cultural şi social. Sunt abordate teme variate: de la tehnici de înregistrare şi redare, la chestiuni legate de sănătatea auditivă şi de poluare sonică.

 

A 5-a ediţie a Săptămânii Sunetului vine cu o serie de noutăţi – dar în primul rând cu vestea că, la sfârşitul anului trecut, evenimentul a intrat sub înaltul patronaj al UNESCO. Organizaţia Naţiunilor Unite s-a angajat astfel, oficial, să protejeze calitatea mediului sonor şi promovarea sunetului ca obiect educativ, cultural şi social.

Iniţiată în Franţa, Săptămâna Sunetului are loc în zeci de orașe din întreaga lume, Bucureștiul fiind primul oraș din Europa centrală și de Est care i-a îmbrăţişat principiile.

 

Instalaţie sonoră inedită

Inovația ediției 2020 este seria de vizite în diverse studiouri din Capitală, pentru a descoperi diversitatea specializărilor în meseria de inginer de sunet.

Publicul bucureştean are deja acces la instalaţia sonoră aflată în spaţiul Pavilion al Institutului Goethe - instalaţie care a fost deja prezentată anul trecut, în cadrul Bienalei de la Veneţia. „Tribute to Whistle” înseamnă compoziţiile pentru fluier a şase muzicieni, care răsună şi se suprapun necontenit, dând naştere unor noi impresii auditive.

Ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Auzului, programul a cuprins manifestări menite a marca importanţa sănătăţii urechii. A fost organizată o conferinţă despre tinnitus (zgomote şi vâjâituri în urechi), la care au fost invitaţi medici specialişti.

 

Solo la maşină de tricotat

Azi, la Centrul Ceh, la ora 20.00, este invitat muzicianul experimentalist Ivan Palacký, care va interpreta „un solo de noise poetic” la... maşina de tricotat Dopleta 160. Mâine, la Institutul Francez, violonistul Marius Ioan Lăcraru va susţine un concert.

Din program mai fac parte mese rotunde despre muzica experimentală din spatele Cortinei de Fier, se discută despre ecologie sonoră şi se audiază compoziţii cu înregistrări de teren din Delta Dunării. Sâmbătă, 7 martie, Cristina Ginara şi Alexandru Ivanof, doi arhitecţi pasionaţi de acustica arhitecturală şi urbană, le propun bucureştenilor o plimbare sonoră.

Săptămâna Sunetului (La Semaine du Son) s-a născut în 2004, la inițiativa unui inginer acustician francez care a dorit să arate implicațiile sunetului în viața de zi cu zi.

×