O investigație BBC scoate la iveală transporturile ilegale de deșeuri provenite din Marea Britanie care ajung în România. Autoritățile de la București spun că acestea sunt etichetate ca bunuri second-hand însă conțin de fapt gunoaie.
Transporturile ilegale de deșeuri aduc traficanțlor venituri de milioane de lire sterline pentru că este mai ieftin pentru Regatul Unit să le exporte decât să plătească pentru a le procesa corespunzător în țară.
Astfel, guvernul României a cerut autorităților de la Londra să se implice mai mult pentru a împiedica acest comerț ilegal.
Tone de gunoaie din Marea Britanie au fost descoperite de autoritățile vamale din România. Surse din poliție declară că deșeurile care nu pot fi reciclate sunt ilegale la export dar este mai ieftin să fie transportate într-o altă țară, în loc să fie procesate local.
"Se știe că România este groapa de gunoi a Europei", afirmă un lucrător din poliție în reportajul BBC.
Multe deșeuri din străinătate sunt aruncate pe terenuri din apropierea Capitalei. Operatorii privați neagă și spun că este vorba doar de gunoaie autohtone dar autoritățile de protecția mediului insistă că multe sunt deșeuri provenite de pe tot cuprinsul Europei, inclusiv din Regatul Unit.
"Este imoral, ilegal și scandalos ceea ce se întâmplă", spune un lucrător al Gărzii de Mediu.
Autoritățile române vor să elimine acest tip de infracțiune dar au nevoie de ajutorul Marii Britanii. Ce pot face autoritățile britance pentru a stopa exporturile deșeurilor este să înăsprească controalele la frontiere pentru aceste produse.
Până una alta, transporturile cu deșeuri de tot felul ajung în România. De la jucării și haine, la cuptoare cu microunde sau frigidere, murdare și rupte, fără certificate de conformitate. Câștigurile obținute din aparatura eletrocasnică defectă sunt mari. Aceasta este aruncată pe câmp, unde anumite persoane dau foc munților de deșeuri, după ce extrag cuprul și aluminiul. Multe sunt din țară dar unele provin din străinătate. Astfel că aproape în fiecare noapte sunt arse televizoare vechi, computere, cabluri.
"Se distruge astfel calitatea apei, a solului, a aerului, a vieții", spune Octavian Berceanu, activist pentru protecția mediului.
Reportajul BBC se încheie cu mesajul autorităților britanice.
"Suntem foarte îngrijorați de comerțul ilegal cu deșeuri, de aceea ne angajăm să introducem controale mai dure la exporturi. Este obligatoriu să implementăm un sistem electronic de urmărire a acestora pentru a stopa comerțul ilegal", transmite Departamentul pentru Mediu, Alimente și Afaceri Rurale al Regatului Unit.