x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Zeci de medici şi sute de spitale, în vizorul Direcţiei Anticorupţie

Zeci de medici şi sute de spitale, în vizorul Direcţiei Anticorupţie

de Monica Cosac    |    10 Iun 2016   •   10:02

Anchetatorii anticorupţie au făcut verificări, ieri, în spitalele din toată ţara. Procurorii DNA au percheziţionat patru mari spitale din Capitală - Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic “Alexandru Trestioreanu”, Spitalul de Psihiatrie “Alexandru Obregia” şi Spitalul de Urgenţă “Bagdasar Arseni” - într-un dosar privind achiziţii din aceste spitale, în perioada 2008-2016. În paralel, procurorii Parchetului General au ridicat documente de la unităţi medicale din toată țara, în legătură cu achiziționarea de dezinfectanți de la compania Hexi Pharma.

Potrivit procurorilor anticorupţie, ”în cursul zilei de 09 iunie 2016, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 13 locaţii situate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, din care patru reprezintă sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale”. Conform unor surse judiciare, percheziţiile au vizat cele patru unităţi medicale amintite mai sus, precum şi birourile managerilor şi birourile celor care ocupă de achiziţii publice în aceste unităţi sanitare. Este vorba de un dosar privind fapte comise în perioada 2008-2016, prejudiciul estimat în acest caz ridicându-se la peste 2,6 milioane de euro.

Managerul Spitalului de Urgenţă “Bagdasar Arseni”, medicul Bogdan Păltineanu, a fost reţinut după ce fusese dus cu mandat la sediul DNA şi audiat de procurorii anticorupţie.

Pe de altă parte, conducerea Institutului Fundeni a negat că ar fi fost făcute percheziţii şi descinderi în unitatea medicală respectivă.

300 de spitale, vizitate de Parchetul General

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au ridicat, ieri, documente din aproximativ 300 de spitale din toată ţara privind contractele încheiate cu firma Hexi Pharma, în dosarul în care se fac cercetări privind zădărnicirea combaterii bolilor. În acest dosar, Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, este cercetată în arest la domiciliu, fiind acuzată de 99 de infracţiuni de înşelăciune în formă continuată şi 29 de infracţiuni de înşelăciune şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor, iar şeful de producţie, Mihai Leva, este cercetat sub control judiciar.

Cu doar câteva zile în urmă, alţi 77 de medici oncologi au fost puşi sub urmărire de DNA pentru luare de mită, deoarece, conform procurorilor, aceştia ar fi beneficiat de finanţarea participării la un congres internaţional şi de o vacanţă în India, oferite de o firmă de produse farmaceutice, în schimbul prescrierii unor medicamente ale respectivei firme.

Şi doi dintre medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa sunt cercetaţi de DNA, sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile. Şefa Secţiei de Cardiologie, Raluca Parepa, şi medicul Marius Ţoringhibel au fost acuzaţi, ieri, de favorizarea infractorului, după ce, cu o zi înainte, aceştia au decis să-l interneze, în spital, pe preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, deși nu era nevoie.

×