MAE aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din România şi din întreaga lume şi îşi exprimă solidaritatea cu supravieţuitorii tragicelor evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu prilejul Zilei naţionale a comemorării victimelor Holocaustului.
"MAE reiterează faptul că promovarea diversităţii, a respectului pentru egalitatea cetăţenilor în raport cu ceilalţi în ceea ce priveşte drepturile, libertăţile fundamentale şi obligaţiile reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice. Înţelegerea şi respectul sunt cu atât mai importante cu cât astăzi pot fi remarcate noi manifestări de antisemitism, apărute, din păcate, în numeroase state", precizează duminică MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.
În acest context, se precizează în comunicat, MAE îşi reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin mijloacele aflate la îndemâna diplomaţiei, la întărirea instrumentelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă.
"MAE subliniază eforturile semnificative pe care România le-a realizat în decursul ultimilor ani în ceea ce priveşte asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului şi a antisemitismului şi salută, de asemenea, progresele realizate în ultima perioadă în plan academic, precum şi dezvoltarea a numeroase programe educaţionale formale şi non-formale în domeniul Holocaustului", potrivit sursei citate.
Cunoaşterea trecutului în mod responsabil de către noile generaţii înseamnă, în opinia MAE, inclusiv educarea societăţii în spiritul toleranţei, compasiunii şi justiţiei, al afirmării României ca o democraţie europeană şi un model regional în această privinţă.
"Acestea au fost şi vor continua să fie angajamente care vor fi urmărite de o manieră consecventă de către autorităţile române. Educaţia, memoria şi cercetarea Holocaustului sunt linii de acţiune susţinute de Ministerul Afacerilor Externe în contextul deţinerii preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)", subliniază MAE.
Conform sursei citate, anul 2016 este semnificativ pentru România din perspectiva omagierii victimelor Holocaustului din ţara noastră. S-au împlinit 75 de ani de la pogromul legionar din Bucureşti din ianuarie 1941, 75 de ani de la pogromul de la Iaşi din iunie 1941 şi de la deportările în Transnistria din octombrie 1941.
Ceremonia oficială de comemorare a victimelor Holocaustului din România va avea loc pe data de 10 octombrie 2016, eveniment la care va participa şi Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, alături de alţi membri ai Guvernului României.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941), pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.
Sursa: AGERPRES