x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea AVERTIZARE METEO - Cod Portocaliu de caniculă şi disconfort termic, luni, în 7 judeţe şi în Municipiul Bucureşti; Cod Galben, în 17 judeţe

AVERTIZARE METEO - Cod Portocaliu de caniculă şi disconfort termic, luni, în 7 judeţe şi în Municipiul Bucureşti; Cod Galben, în 17 judeţe

31 Iul 2016   •   11:16
AVERTIZARE METEO - Cod Portocaliu de caniculă şi disconfort termic, luni, în 7 judeţe şi în Municipiul Bucureşti; Cod Galben, în 17 judeţe
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod Portocaliu de caniculă şi disconfort termic, valabilă luni, pe raza a 7 judeţe şi în Municipiul Bucureşti, precum şi o avertizare Cod Galben de intensificare şi extindere a valului de căldură, caniculă şi disconfort termic accentuat, valabilă pe raza a 17 judeţe.

Conform meteorologilor care au emis Cod Portocaliu, în după-amiaza zilei de luni, 1 august, judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge local maxime termice de 37...38 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Conform avertizării meteorologice de Cod Galben, în cursul zilei de luni, valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, cuprinzând sudul şi estul ţării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35...36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar pe arii restrânse şi în zonele de câmpie şi podiş din regiunile intracarpatice.

Avertizarea meteorologică de Cod Galben vizează judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Buzău, Prahova, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Botoşani, Vrancea, Bacău, Neamţ şi Iaşi.

Meteorologii atenţionează că începând din seara zilei de 1 august, instabilitatea atmosferică se va accentua, la început îndeosebi în vestul ţării şi în zona montană, iar marţi, 2 august, în majoritatea regiunilor. Vor fi averse însoţite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie, iar pe arii restrânse se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină.

În după-amiaza zilei de 2 august, în sud-estul ţării vremea caniculară se va menţine, iar în estul Munteniei, sudul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei se vor mai atinge maxime termice de 35...36 de grade.

AGERPRES

×