x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Schimbare radicală de vreme în Munții Făgăraș: De la temperaturi de primăvară, la îngheț

Schimbare radicală de vreme în Munții Făgăraș: De la temperaturi de primăvară, la îngheț

de Redacția Jurnalul    |    04 Dec 2023   •   15:45
Schimbare radicală de vreme în Munții Făgăraș: De la temperaturi de primăvară, la îngheț
Sursa foto: Adrian Valean

Cele două zile de primăvară aparent autentică au lăsat în urmă o schimbare radicală în peisajul montan al Munților Făgăraș. În prima fază, temperaturile neobișnuit de ridicate, în jur de 5-6 grade Celsius la altitudini de peste 2300 de metri, au determinat o topire semnificativă a stratului de zăpadă. Întreaga zonă a devenit umedă, iar zăpada s-a transformat într-o suprafață alunecoasă și imprevizibilă.

Însă, schimbarea a venit rapid odată cu o răcire accentuată începând cu ziua de duminică, 3 decembrie, când temperatura a scăzut brusc până la -10 grade Celsius la altitudini de peste 2000 de metri. Acum, ceea ce a rămas din stratul de zăpadă este înghețat la suprafață, iar unele porțiuni au devenit extrem de dure.

„Cele doua zile de primavara autentica urmate de o racire accentuata au transformat radical peisajul montan.

In prima faza, datorita temperaturilor extrem de ridicate: 5-6*C la peste 2300m altitudine in 1 -2 dec , stratul de zapada s-s diminuat semnificativ si pe arii extine intreg stratul de zapada s-a umezit.

Temperatura a inceput sa scada pe parcursul zile de duminica 3 dec si a coborat pana la -10*C la peste 2000m.

Astfel in prezent zapada care a ramas este inghetata la suprafata si pe unele portiuni este dura.

Astfel turele de iarna pot fi facute doar utilizand echipamentul standard de iarna: bocanci cu talpa rigida/coltari/piolet/casca, pe unele sectoare cu panta mare este recomandat sa se utilizeze o coarda pentru asigurare.

Datorita faptului ca alterneaza portiuni cu zapada tare cu zone unde stancile sunt descoperite in cazul unei alunecari se pot produce accidente cu consecinte serioase.

Atentie !

Chiar daca sub 1800m stratul de zapada este discontinu si aici zapada este inghetata.

Observatiile au fost facute in muntii Fagaras, zona Balea Lac”, a explicat  Adrian Valean pe pagina de Facebook Avalanse in Carpati.

×
Subiecte în articol: Munţii Făgăraş balea lac zăpada