x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Val de caniculă în sudul și estul Europei: Temperaturi extrem de ridicate și risc major de incendii

Val de caniculă în sudul și estul Europei: Temperaturi extrem de ridicate și risc major de incendii

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2024   •   18:45
Val de caniculă în sudul și estul Europei: Temperaturi extrem de ridicate și risc major de incendii

Un val de caniculă persistentă afectează sudul și estul Europei, cu o intensificare preconizată pe parcursul săptămânii viitoare. Temperaturile extrem de ridicate și riscul major de incendii și secetă pe arii extinse au determinat autoritățile să emită alerte cod portocaliu în Spania, Cipru, Grecia, Turcia și Israel.

Recorduri de temperatură în Europa și Orientul Mijlociu

Ieri, temperaturile au atins niveluri record pentru începutul verii: 44 de grade Celsius în Cipru și Turcia, 42 de grade Celsius în Grecia și 49 de grade Celsius în Arabia Saudită.

Prognoza meteo pentru România

În România, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că vremea va continua să se încălzească astăzi și mâine, iar temperaturile vor deveni caniculare la sfârșitul săptămânii. Se așteaptă ca temperaturile să atingă 35 de grade Celsius.

Astăzi, vremea va fi caldă în cea mai mare parte a țării, cu valori termice în creștere față de intervalul precedent în regiunile vestice, nordice și în centru. În restul țării, va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza și seara, în special la munte, în Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea și Muntenia.

Pe alocuri, cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte de timp 10-20 l/mp și va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 33 de grade Celsius.

Previzuni pentru duminică

De duminică, ANM prognozează că temperaturile vor depăși 35 de grade Celsius în mai multe zone ale țării, intensificând valul de căldură.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo caniculă