x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Caniculă, vijelii și grindină. Codurile galbene emise pentru fenomene meteo extreme

Caniculă, vijelii și grindină. Codurile galbene emise pentru fenomene meteo extreme

09 Iul 2021   •   10:10
Caniculă, vijelii și grindină. Codurile galbene emise pentru fenomene meteo extreme

Meteorologii au emis vineri noi avertizări Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, dar și de caniculă și disconfort termic. Alerta de ploi torențiale vizează 10 județe, iar cea de caniculă 7.

Prima avertizare Cod galben vizează județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj și este în vigoare vineri.

În Banat, Crișana, în vestul Maramureșului și în sud-vestul Olteniei, valul de căldură va persista, va fi caniculă și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35...37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Cea de-a doua alertă durează de vineri ora 18.00 până sâmbătă, ora 23.00.

Îndeosebi în cursul nopții de vineri spre sâmbătă (9/10 iulie) și în a doua parte a zilei de sâmbătă (10 iulie), în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...40 l/mp.

Alerta a fost emisă pentru județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: caniculă