x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Carmen Dan: Vom avea un weekend de foc; 840 de ambulanţe şi 270 de autospeciale SMURD, disponibile în ţară

Carmen Dan: Vom avea un weekend de foc; 840 de ambulanţe şi 270 de autospeciale SMURD, disponibile în ţară

28 Iun 2017   •   20:10
Carmen Dan: Vom avea un weekend de foc; 840 de ambulanţe şi 270 de autospeciale SMURD, disponibile în ţară
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat miercuri la comandamentul de caniculă convocat la sediul MAI că acest sfârşit de săptămână ar putea fi unul "de foc", în contextul în care reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au anunţat că în cursul dimineţii de vineri este posibilă emiterea unui cod roşu de caniculă. 

"Avem, în perioada următoare, câteva zile cu fenomene meteorologice deosebite, temperaturi anunţate extrem de ridicate. Conform ultimei atenţionări, de mâine, în cinci judeţe, în partea de sud a ţării, intră în vigoare un cod portocaliu de caniculă. Vorbim de judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. De asemenea, avem 32 de judeţe şi municipiul Bucureşti cu cod galben de caniculă. (...) Din ce primim ca informaţii, vom avea un weekend de foc", a declarat ea. 

Ministrul a adăugat că, în urma unei discuţii cu secretarul de stat Raed Arafat, a reieşit că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să intervină în cazul unor urgenţe majore. 

"La nivel naţional sunt disponibile, în medie, 840 de ambulanţe şi 270 de autospeciale SMURD care pot interveni la solicitările cetăţenilor. În funcţie de evoluţia situaţiei, avem capacitatea să suplimentăm numărul de echipaje de intervenţie. Totodată, cele şapte puncte operare aeriană la nivelul întregii ţări sunt pregătite şi avem posiblitatea să operăm cu nouă aeronave SMURD care acţionează în cazurile deosebite", a declarat ministrul. 

Carmen Dan le-a cerut prefecţilor să monitorizeze, împreună cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, efectele temperaturilor ridicate şi să verifice stocurile de medicamente, în special cele destinate afecţiunilor cauzate de caniculă. 

"Mai transmitem solicitarea să ţineţi permanent legătura cu primarii şi să identificaţi spaţii climatizate şi să vă asiguraţi că există posibilitatea amplasării unor puncte de prim ajutor şi de distribuire a apei potabile. (...) Verificaţi rezervele de apă, în special la nivelul spitalelor, al altor unităţi sanitare şi nu numai. Cer structurilor pentru situaţii de urgenţă o atenţie crescută pentru că (...) există riscul incendiilor de vegetaţie", a transmis ministrul de Interne. 

Ea a subliniat importanţa transmiterii unor recomandări pentru populaţie în spaţiul public, vizând în special protejarea persoanelor vârstnice şi a copiilor. În acest sens, Carmen Dan a menţionat: evitarea ieşirilor între orele 11,00 şi 18,00 şi a expunerilor prelungite la soare. 

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, le-a cerut la rândul său prefecţilor să ţină legătura cu direcţiile de sănătate publică şi serviciile judeţene de ambulanţă, "care vor primi indicaţii ca în situaţiile în care creşte numărul de solicitări să suplimenteze echipajele". 

Carmen Dan le-a reamintit angajatorilor că există un act normativ care prevede măsuri de reducere a timpului de lucru şi a efortului fizic. În acest sens, ea a enumerat prevederile OUG 99/2000: alternarea perioadelor de lucru în exterior cu perioade de repaus în zone umbrite, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea ventilaţiei la locul de muncă, dar şi a unei cantităţi de doi - patru litri de apă în cazul în care se prelungeşte perioada de caniculă. 

Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie, a anunţat că în cursul dimineţii de vineri este posibilă emiterea unui Cod roşu de caniculă pentru areale extinse din Oltenia şi Muntenia. AGERPRES

×