x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea România, lovită puternic de un ciclon polar: frig, ploi, lapoviță și chiar ninsoare

România, lovită puternic de un ciclon polar: frig, ploi, lapoviță și chiar ninsoare

de Redacția Jurnalul    |    09 Noi 2023   •   10:45
România, lovită puternic de un ciclon polar: frig, ploi, lapoviță și chiar ninsoare

Treebuie să ne luăm la revedere de la zilele călduroase, pentru că vremea rece pune stăpânire pe țara noastră. Ne așteaptă o perioadă cu temperaturi scăzute, ploi, lapoviță și chiar ninsoare.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat în exclusivitate la Antena 3 CNN care sunt zonele unde va ninge zilele următoare, iar temperaturile vor scădea până la -8 grade:

”În special la altitudini mai mari de 1500 de metri este posibil, în zilele următoare, să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. 

De altfel, regimul de temperaturi va fi în scădere în următoarele zile, semn că toamna își intră în drepturi, iar la altitudini mari, precipitațiile sub formă de lapoviță și ninsoare sunt semnul că este o perioadă în care normalul datei pe care o traversăm își intră în drepturi. 

Scăderea valorilor de temperaturi, care se vor apropia de normalul perioadei, va fi de interes în următoarea perioadă mai ales în a doua parte a acestei săptămâni și chiar săptămâna următoare, când cel mult în țară vom avea valori de la 7 până la 15...16 grade, cu cele mai coborâte valori în regiunile intracarpatice." 

Ploi în zonele joase, lapoviță și ninsori la munte 

Începând de vineri seara și până duminică, un ciclon va aduce ploi, averse și intensificări ale vântului în mai multe regiuni ale țării. Izolat, mai ales în Dobrogea, nu sunt excluse câteva furtuni sâmbătă. 

Cel mai mult se pare că va ploua în Banat, Crișana, Maramureș și nord-estul Transilvaniei, unde s-ar putea înregistra, local, până la 20 - 30 l/mp. În sudul și estul țării, inclusiv în Capitală, sunt prognozate cantități mai mici de precipitații, iar unele zone ar putea fi chiar ocolite de ploi. 

În zonele de munte, se vor semnala și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, mai ales duminică, iar pe alocuri se va depune un strat de zăpadă de câțiva centimetri, anunță meteoradar.ro.

Vremea rămâne rece și săptămâna viitoare 

Săptămâna viitoare, vremea se va menține rece și umedă în jumătatea nordică a țării. Ziua, mercurul din termometre nu va urca prea mult peste 10 grade. În unele zile vântul va fi destul de puternic, iar în nopțile senine este posibilă apariția brumei. 

Nici în sud nu va fi prea cald, chiar dacă vor fi ceva mai multe perioade cu Soare, iar temperaturile vor atinge în jur de 15 grade în unele zile. De asemenea, șansele de ploaie vor fi mai mici în sudul și estul țării față de celelalte regiuni. 

Iarnă în zonele înalte 

Pe culmile înalte ale Carpaților, mai ales la altitudini de peste 2000 de metri, săptămâna viitoare peisajul va deveni tot mai alb. Circulația nord-vestică va aduce un aer răcoros și umed, iar pe versanții expuși favorabil sunt posibile ninsori destul de însemnate. 

Bineînțeles, în zonele joase de relief venirea iernii mai are de așteptat. Totuși, ultimele prognoze indică șanse pentru câțiva fulgi de zăpadă în unele zone, după 20 noiembrie. 

×
Subiecte în articol: ciclon polar lapoviţă romania