x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Efectele încălzirii globale în România

Efectele încălzirii globale în România

de IULIA ZGRIPCEA    |    05 Iun 2015   •   10:55
Efectele încălzirii globale în România
Sursa foto: Rui Vale de sousa/Getty Images/Hemera

Temperatura medie a globului este în creştere constantă de mai bine de un secol. România se numără printre ţările în care efectele acestui fenomen au început să se resimtă, riscul de deşertificare a anumitor zone fiind deja unul real.

Pe o hartă mondială a riscurilor schimbărilor climatice, realizată de Universitatea Notre Dame, România are un indice de risc de 50-59 pe o scară în care ţările din Africa Centrală sunt cele mai vulnerabile, cu un indice de 34, iar ţările nordice sunt cel mai puţin expuse riscului, cu un indice de peste 80.

În ţara noastră, efectul cel mai accentuat al creşterii temperaturilor a fost apariţia deficitului de apă din sol, care a devenit restant de la an la an încă din 1984 şi a determinat diminuarea sistematică a producţiilor agricole. Problema încălzirii globale este recunoscută de autorităţi chiar în titulatura Ministerului Mediului, care a devenit Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Bugetul ministerului pe 2013 era de 2,195 miliarde de lei. El a crescut în 2014 până la 2,8 miliarde lei şi s-a micşorat în 2015 până la 1, 87 miliarde, deci cu aproximativ 1 miliard de lei.

Efectele globale ale schimbării climei

Încălzirea globală este printre cele mai discutate probleme globale de mediu. Calota glaciară s-a micşorat cu peste un milion de kilometri pătraţi, faţă de începutul anilor 2000. Sateliţii care măsoară temperatura globală spun că anul 2014 a fost cel mai cald de la începutul monitorizării, din 1881. Cea mai importantă organizaţie mondială ce se ocupă cu cercetarea şi publicarea datelor cu privire la schimbările climatice, Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, estimează că temperatura medie va urca până în anul 2100 cu 3 grade. În ultimul secol, Pământul a suferit o încălzire de 0.71 grade Celsius, creşterea fiind mai pronunțată în ultimii 50 de ani.

Institutul de Cercetări pentru Pedologie și Agrochimie arată că 400.000 de hectare din suprafaţa agricolă a României sunt afectate de fenomenul deşertificării. Jumătate din această suprafaţă se regăseşte în Oltenia.

13 din cei mai călduroşi 14 ani din istoria măsurărilor meteorologice au fost înregistraţi în secolul 21. Aproape anual se doboară un record negativ. În România, încălzirea globală afectează rezervele de apă din sol.
 

×
Subiecte în articol: incalzirea globala efecte ziua mediului