x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Există 80% şanse ca El Nino să se manifeste în 2014, începând cu luna octombrie, avertizează ONU

Există 80% şanse ca El Nino să se manifeste în 2014, începând cu luna octombrie, avertizează ONU

02 Iul 2014   •   18:10
Există 80% şanse ca El Nino să se manifeste în 2014, începând cu luna octombrie, avertizează ONU

Fenomenul "El Nino", care duce la fenomene meteorologice extreme în întreaga lume, s-ar putea manifesta anul acesta fie începând cu luna octombrie, fie chiar luna aceasta, a avertizat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU.

Există o probabilitate de 80% care El Nino să înceapă în intervalul octombrie - noiembrie, dar şi o probabilitate de 60% ca fenomenul să înceapă să se manifeste până în luna august, potrivit OMM.

Fenomenul El Nino, care poate duce la secetă sau ploi prelungite în diferite părţi ale lumii, se petrece atunci când vânturile care străbat zona tropicală a Oceanului Pacific scad în intensitate.

El Nino, care s-a manifestat ultima dată între iunie 2009 şi mai 2010, poate fi extrem de dăunător pentru agricultură.

"El Nino duce la fenomene meteorologice extreme şi are un efect pronunţat de încălzire", a declarat directorul OMM, Michel Jarraud.

De obicei, ţările precum India, Indonezia şi Australia suferă de secetă în timpul fenomenului. America de Sud este lovită de ploi abundente, iar în America de Nord şi Europa iernile sunt uscate şi geroase. 

×
Subiecte în articol: el nino onu