x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea El Niño lovește din nou. Va persista până în 2024. „Noi recorduri de căldură în zonele care se confruntă deja cu temperaturi peste medie”

El Niño lovește din nou. Va persista până în 2024. „Noi recorduri de căldură în zonele care se confruntă deja cu temperaturi peste medie”

de Anastasia Paul    |    19 Iun 2023   •   22:45
El Niño lovește din nou. Va persista până în 2024. „Noi recorduri de căldură în zonele care se confruntă deja cu temperaturi peste medie”
Sursa foto: Hepta

După luni de anticipare, fenomenul de încălzire a oceanelor, cunoscut sub numele de El Niño, este deja prezent și va persista până în 2024, au anunțat oamenii de știință de la Administrația pentru Oceanii și Atmosferice a Statelor Unite (NOAA).

Evenimentul are loc de obicei la fiecare 2 până la 7 ani și este caracterizat de temperaturi peste medie la suprafața mării în jurul Ecuatorului, în centrul și estul Oceanului Pacific. Dar aceste evenimente pot fi resimțite și la nivel global, scrie space.com.

„În funcție de puterea sa, El Niño poate avea mai multe efecte, cum ar fi creșterea riscului de precipitații abundente sau secetă în anumite locații din întreaga lume. El Niño ar putea duce la noi recorduri, în special în zonele care se confruntă deja cu temperaturi peste medie”, explică Michelle L'Heureux, fizician la Centrul de predicție climatică al NOAA. 

Specialiștii au prevăzut de ceva vreme că fenomenul se va produce și în acest an. Un satelit NASA a observat un semn timpuriu al formării El Niño în martie și aprilie: apa caldă din Oceanul Pacific se deplasează spre coasta de vest a Americii de Sud.

Ultimul eveniment El Niño a avut loc în perioada februarie - august 2019, dar impactul său a fost relativ slab.

Temperaturile medii ale aerului tind să fie mai ridicate în anii când se manifestă El Niño, cu consecințe de amploare asupra modelelor meteorologice globale. 

Apariția lui El Niño din acest an ar putea contribui la împingerea temperaturilor într-un teritoriu neexplorat și ar putea contribui la încălzirea planetei cu 1,5 grade Celsius în următorii 5 ani, ceea ce ar duce la o schimbare ireversibilă a climei. 

 

 

 


 

×
Subiecte în articol: el nino clima inclazire temperaturi căldură