x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea INDIA. Pericolul valului umed de caniculă cauzat de schimbările climatice

INDIA. Pericolul valului umed de caniculă cauzat de schimbările climatice

03 Aug 2017   •   13:08
INDIA. Pericolul valului umed de caniculă cauzat de schimbările climatice

Valurile de căldură extremă care vor putea omorî chiar şi persoanele sănătoase în câteva ore va lovi o parte din subcontinentul indian, dacă emisiile de carbon de la nivel global nu vor fi reduse substanţial în cel mai scrut timp, după cum scrie The Guardian.

Chiar şi în afara zonelor cu pericol ridicat, trei sferturi dintr-o populaţie de 1.7 miliarde este expusă valului umed de caniculă, catalogat ca fiind “extrem de periculos”, şi care este estimat căse va produce la sfârşitul secolului.

Noul studiu calculează impactului schimbărilor climatice în combinaţia mortală de umiditate şi căldură, măsurată ca temperatura “termomentrului umed”. În momentul în care atinge temperatura de 35 de grade, coprul uman nu mai poate să se răcească singur prin transpiraţie şi chiar şi persoanele “în formă” sunt predispuse la deces în cel mult şase ore.

“Asta reprezintă o dilemă pentru India, între nevoia de a creşte economic cât mai repede, consumând combustibili fosili, şi nevoia de a evita astfel de potenţiale impacte letale.”, a declarat un profesor de la Institutul de Tehnologie din SUA, Elfatih Eltahir. “Pentru India, schimbările climatice nu mai reprezintă un concept abstract – ci este vorba despre cum să îţi salvezi populaţia potenţial vulnerabilă.”, a mai spus acesta.

Valurile de căldură reprezintă deja un risc crescut pentru Asia de Sud, cu un episod petrecut în 2015, care a condus la moartea a 3,500 de persoane. India a înregistrat recordul pentru cea mai caldă zi în 2016, când temperatura a atins 51 de grade Celsius în Phalodi, Rajasthan. În plus, un alt studiu derulat în această săptămână a arătat că schimbările climatice au condus la moartea a aproape 60,000 de fermieri indieni.

Profesorul Eltahir a spus că fermierii sunt cei mai predispuşi la riscul valului umed de caniculă, însă au contribuit foarte puţin la emisiile care au condus spre aceste schimbări climatice extreme.

Partea de est a Chinei, o altă regiune extrem de populată, unde emisiile se află în creştere, se află expusă, de asemenea, la un val extrem de caniculă, iar acest risc se află acum sub observaţia oamenilor de ştiinţă.

“Dacă ar fi să descriu într-un cuvânt aceste schimbări climatice, aş spune că << neîndreptăţire >> ar fi un candidat bun. Creşterea nivelului de dioxid de carbon în atmosferă se preconizează că va creea valurile de căldură mortale pentru o mare parte din Asia de Sud. Cu toate acestea, mulţi dintre cei care trăiesc acolo au contribuit foarte puţin la schimbările climatice.”,a afrimat un profesor de la Centrul de Ecologie şi Hidrologie din Marea Britanie, Chris Huntingford.

 

×