x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ne aşteaptă vremuri toride

Ne aşteaptă vremuri toride

21 Noi 2011   •   21:00

Cresterea medie cu aproape 1°C a temperaturii planetei in ultimul secol, cresterea nivelului marilor si oceanelor, valuri de caldura si inundatii mai numeroase ca oricand: incalzirea globala este un proces in plina desfasurare, cu efecte care se vor accentua in urmatoarele decenii, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Temperatura medie mondiala a crescut cu 0,74°C in ultimul secol si va creste cu o valoare cuprinsa in in­ter­valul 1,1-6,4°C in comparatie cu pe­rioada 1980-1999 pana in anul 2100, cu o medie cuprinsa in interva­lul 1,8-4°C, potrivit celui mai recent ra­port intocmit de IPCC (Grupul inter­­guvernamental de experti in evolutia climei), publicat in 2007.

Datele culese dupa publicarea acestui raport, a carui editie viitoare va fi facuta publica in 2014, arata ca 'nu exista indicii ca incalzirea glo­bala s-ar fi oprit sau ar fi intrat intr-o perioada de pauza', a declarat climatologul Jean Jouzel, care a precizat ca 'ultimul deceniu a fost cel mai cald pe care omenirea l-a cunoscut'.

Incalzirea globala este imputabila – in procent de 90%, potrivit IPCC – cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera (3%, in medie, pe an in ultimul deceniu), care a atins un nou maxim istoric, in 2010.

Cresterea nivelului oceanelor cunoaste o evolutie mai rapida decat era prevazut, din cauza topirii acce­lerate a calotelor polare. In raportul din 2007, expertii IPCC estimau ca aceasta crestere va avea o valoare cuprinsa in intervalul 18-59 centimetri pana la sfarsitul secolului.

Aceasta crestere ar putea sa atinga si chiar sa depaseasca un metru, afirma deja numerosi oameni de stiinta. Evenimentele meteorologice extreme, precum ploile torentiale sau valurile de caldura, vor deveni mai frecvente si mai intense, au anuntat expertii IPCC intr-un raport special, indemnand guvernele din lumea intreaga sa se pregateasca, prin adoptarea unor masuri denumite 'de adaptare'. Fenomenul de extindere a deserturilor se intensifica, in special in regiunea Sahel si in partea de nord a Chinei. Lacul Ciad a pierdut 90% din suprafata sa in ultimii 40 de ani, scazand de la 25.000 de kilometri patrati la 2.500 de kilometri patrati.

Biodiversitatea va suferi si ea din cauza incalzirii globale, iar intre 20% si 30% din totalul speciilor animale si vegetale vor fi amenintate cu dis­pa­ritia, in cazul unei cresteri a tempe­raturilor cu 1,5-2,4°C, in raport cu media din ultimii 20 de ani din secolul al XX-lea.

×