x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Noi valuri de caniculă în Europa: „Temperaturi extreme localizate pentru una sau două zile sunt mai probabile, în special la mijlocul lunii august”

Noi valuri de caniculă în Europa: „Temperaturi extreme localizate pentru una sau două zile sunt mai probabile, în special la mijlocul lunii august”

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2024   •   15:45
Noi valuri de caniculă în Europa: „Temperaturi extreme localizate pentru una sau două zile sunt mai probabile, în special la mijlocul lunii august”

Experții avertizează că schimbările climatice intensifică valurile de caniculă, iar Europa se confruntă cu temperaturi extreme. După mai multe zile de căldură sufocantă, mulți speră la o pauză.

În această lună, un val de aer cald din nordul Africii a dus la temperaturi extreme în multe țări europene. Italia a înregistrat decese, iar avertizări de căldură extremă au fost emise din Portugalia până în România și Cipru. Se așteaptă ca temperaturile să scadă treptat în weekend și săptămâna viitoare, relatează Euronews.

Lars Lowinski, meteorolog la serviciul meteo Weather & Radar, explică persistența valului de căldură printr-un model meteorologic stabil, cunoscut ca dom de căldură. „Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub o creastă de înaltă presiune, o zonă mare de aer foarte cald care nu se mișcă prea mult”, spune el.

Temperaturile au fost cu 6-12 grade Celsius peste media perioadei, alimentând incendii de vegetație și crescând consumul de energie. Weather & Radar anticipează că vremea neobișnuit de caldă va continua câteva zile, cu temperaturi de 35-40 de grade Celsius în Serbia, Italia, Albania, Grecia, România și Bulgaria.

Duminică și săptămâna viitoare, se așteaptă o scădere treptată a temperaturilor, mai apropiate de media sezonului. „Această pătrundere de aer mai rece ar putea declanșa furtuni puternice, în special în Balcani", adaugă un meteorolog de la Weather & Radar.

Tyler Roys, meteorolog senior la AccuWeather, consideră puțin probabilă o reluare a căldurii extinse. „Temperaturi extreme localizate (35C+) pentru una sau două zile sunt mai probabile, în special la mijlocul lunii august”, precizează el.

×